Вход | Регистрация

Кои са самодивите?

С какво се хранят, къде живеят и от какво се страхуват тези митични красавици...

Кои са самодивите?

Самодивите са неземно красиви, вечно млади моми, с тънка снага, дълги руси коси и чародеен поглед, който замайва и дори убива. Те танцуват и пеят около кладенците, казва се, че ако видиш Самодива не трябва да гледаш в очите. Хората са казвали, че от песента на Самодивите по-хубава песен няма, и от танца на Самодивите няма по-красив.

Поне така вещаят легендите.

Наред с караконджулите, таласъмите, върколаците и вампирите, красавиците с "бели премени" са сред най-интересните образи в балканския фолклор.

Как изглеждат самодивите? 
Всички знаят, че въпросните "дами" са неземно красиви, вечно млади, имат тънка снага "самодивска" и вълшебен поглед, който замайва и дори може да убива. Затова не трябва да се гледат в очите. Освен дългите си бели дрехи, включващи прозрачна риза, самодивите носят и коланче с цвета на дъгата, в което обаче преобладава зеленото.

Най-важният елемент от облеклото им е булото или бялото наметало, наричано "сянка" или "лъч". Именно в него се съдържа тяхната сила и ако някой успее да го открадне, самодивите се превръщат в обикновени жени.

Как се става самодива? 
Според някои вярвания, това са жени, които са починали, но са толкова грешни, че не ги искат нито на земята, нито на небето. Други предания твърдят, че самодивите са жени, починали девствени.

Къде живеят самодивите? 
Легендарните красавици обитават труднодостъпни високопланински гори. Там всяка от тях се грижи за животно или растение, като го предпазва от човешки вреди. Самодивите обичат особено много сърните, защото могат да говорят с тях. Към хората обаче са злонамерени. Твърди се още, че яздят едри елени, а за камшик и юзди ползват змии. Ако някой дръзне да убие елена ѝ, неговата покровителка ослепява злосторника или му праща "самодивска болест", последвана от сигурна смърт.

С кои хора самодивите се държат добре, от какво се страхуват и кои хора ги виждат, може да научите повече при колегите от  Jenite.bg.

1253152

1253155

1253154

1253153

1253149

1253150

Още снимки в НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар