Вход | Регистрация

Литературен клуб "Никола Вапцаров" на 60 години

Търновски поети и писатели отбелязаха тържествено 60-годишнината от основаването на клуба им

Литературен клуб "Никола Вапцаров" на 60 години
Снимка: Север.бг

Литературен клуб "Никола Й. Вапцаров" - Велико Търново отбеляза вчера 60-годишния си юбилей. Поетесата Светлана Богданова бе водеща на събитието, на което присъстваха членове и приятели на клуба, както и любители на лириката.

Срещата, която се състоя в Лекционната зала на Военния клуб бе открита от председателят на клуба Николай Колев, който поздрави присъстващи с годишнината и отбеляза накратко важни моменти в дългогодишната история на литературния клуб.

Специално за юбилея бяха раздадени грамоти за дългогодишна и активна работа в сферата на художествената самодейност на Георги Янков, Йордан Пулов, Златко Златев, Петър Петров, Асен Желязков – художник, Албена Петрова, Снежана Димитрова, Елда Живкова.

Прочетоха се стихове, песни и епиграми от личното творчество на Цвятко Дечев - член на СБП, Златко Златев, Албена Петрова, Снежана Димитрова, Кина Иванова, Стела Михайлова, Светла Богданова, Иван Мартинов.

През 1952 г. в Дома на народната армия в гр. Велико Търново отваря врати литературен кръжок, наречен с името на великия поет Никола Вапцаров. Първите кръжочници са офицери и школници от НШЗО "Христо Ботев" с ръководител Орлин Орлинов.

През литературния кръжок преминават десетки имена, утвърдени деятели на българската литература. Постепенно той се налага като уважаван литературен клуб.

Днес в клуба членуват повече от 40 творци, които не само се вълнуват от литературата, но и допринасят за нейното развитие, чрез своите търсения из безкрайните полета на поезията, разказа, фейлетона, сатирата, епиграмата, есето, научно-историческото четиво и пр. Срещите на членовете се провеждат редовно, два пъти в месеца, като е предвидена и почивка в летните месеци.

С огромни трудности се осигуряват средства за издаването на сборници с произведения на членове на клуба, като към днешна дата те са вече седем.

 

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар