Вход | Регистрация

Ловешки затворници се обърнаха към православната вяра

Лишените от свобода списват вестник "Вяра и живот" заедно с отец Кънчо Кабадийски

Ловешки затворници се обърнаха към православната вяра
Снимка: Булфото

С раздаване на дипломи, тържество и почерпка завърши курсът по православно вероучение в Ловешкия затвор, който бе воден от ефимерият на мястото за лишаване от свобода Кънчо Кабадийски.

Представителят на българската православна църква припомни на присъстващите, че затворниците също са хора като нас и имат своите потребности. Според думите му лишените от свобода осъзнават, че животът има и друга страна - тази, към която ги насочват курсовете по православно вероучение.

Беседите се провеждат в параклиса на затвора. Освен задължителната теоретична част, която въвежда във вярата, те включват също и свободни разговори, дискусии, изказване на мнения. Според отеца затворниците обикновено се мотивират да посещават курсовете, защото в божия дом се чувстват на свобода. "Бог е създал човека свободен и в храма, без значение къде се намира той, тази свобода по невидим начин винаги присъства и се усеща", аргументира се отец Кънчо Кабадийски.

Любопитен факт е, че в параклиса на Ловешкия затвор се списва вестник. В създаването на периодичното издание, наречено "Вяра и живот", активно участват и лишените от свобода. Отец Кънчо Кабадийски и неговите питомци подготвят тържествена програма за Рождество Христово, макар и един от на-светлите християнски празници да е още далеч.



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар