Вход | Регистрация

Най-старият праисторически град в Европа е у нас

Най-старият праисторически град в Европа е у нас
Снимка: iNews

Най-старият праисторически град в Европа са открили български археолози, съобщава Би Би Си. Укрепеното с крепостни стени селище се намира в близост до Провадия, Варненско. Учените смятат, че то е било важен производител на сол. Селището е от петото хилядолетие преди Христа, обяснява Васил Николов от Националния археологически институт.

Откриването му в Североизточна България вероятно е свързано с Варненското златно съкровище, намерено преди 40 години, което се смята за най-старото обработено злато в света.

Археолозите смятат, че в градчето са живели около 350 души и определят възрастта му на между 4700 и 4200 пр. н. е. - около 1500 години преди началото на Микенската цивилизация.

Според учените жителите на селището са варяли вода от местен извор и са я използвали, за да правят тухли от сол, които са служели за съхраняване на месо. В тези времена солта е била изключително ценна стока и това би могло да обясни огромните крепостни стени, ограждащи селището.

Високите стени около селището, изградени от каменни блокове, са нещо невиждано досега в разкопките в Югоизточна Европа.

Подобни солни мини близо до Тузла (Босна) и Турда (Румъния) могат да докажат съществуването на цивилизации, които са добивали мед и злато в Карпатите и Стара планина в този период.

Разкопките на мястото са започнали през 2005 г. и са разкрили и останки от двуетажни къщи, множество изкопи, служещи за изпълняване на ритуали, както и части от порти и бастиони.

Наскоро археолозите откриха и малък некропол, който все още проучват.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg





Източник: vesti.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар