Вход | Регистрация

Новото съкровище на България показаха на Самоводската чаршия

Новото съкровище на България показаха на Самоводската чаршия
Снимка: Север.бг

Русалийско мляко отпиха събралите се на Самоводската чаршия любопитни посетители, дошли да отбележат Еньовден, ден по-рано. Уникалният продукт, извлечен от кълнове на древната житна култура лимец, е създаден преди 4-5 месеца в билкарията на Емил Елмазов в габровското село Кметовци.

Билкарят показа нагледно как се приготвят кълнове и поници от семена на лимец, за да се стигне до крайния продукт, наречен от Елмазов "Новото българско съкровище" или русалийско мляко. Според него то има най-мощна лечебна сила, когато се приготвя на открито през Русалийската седмица /седмицата преди Петдесетница - 50 дни след Великден/.

"Досега никой не е правил такъв извлек, нека дадем добър пример на света", каза г-н Елмазов и увери, че до 5 години на всяка българска трапеза ще има чаша русалийско мляко. С богатата си енергия, събрала силата на природата, то подобрява сърдечните и възпроизводителни функции на организма. "Време е да се обърнем към живата храна, която ни носи Еньо" - с тези думи Емил Елмазов завърши представянето на своето откритие.

Междувременно гостите на чаршията имаха възможност да преминат под 1.5-метров билков венец за здраве, в който по традиция са сплетени 77 лековити билки. Денят продължава и с народни песни и хора на площада на Самоводската чаршия, а децата могат да се скрият от парещите летни лъчи в галерията на клуб "Таралеж", където да рисуват и плетат билкови венчета.
______________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар