Вход | Регистрация

Почетен кът за кметовете на Стражица

Почетен кът за кметовете на Стражица
Община Стражица

Почетен кът на кметовете на община Стражица е подреден в общинската администрация. Всички 42-ма кметове, които са управлявали селището от Освобождението до наши дни, са представени с черно-бели фотографии на втория етаж на Общината.

"Мисля, че трябва да отдадем дължимото на всички предшественици, които са допринесли с нещо за Стражица", каза по този повод кметът на Стражица инж. Детелина Борисова. "Това е знак, че съхраняваме историческата памет на града за бъдещите поколения”.

Първият кмет на селището е Стою Иванов, управлявал града от 1880 г. Тогава населеното място все още носи турското име Кадъкьой /село на съдиите, съдийско село/ до 1883 г. , след което се преименува на Стражица.

В продължение на десетилетия Стражица е кметство. През 1969 г. получава статут на град, а през 1978 г. - на общински град с 9 кметства и 14 наместничества.

Любопитен факт от кметската история на Стражица е, че шестима градоначалници - Пейко Раев, Недялко Станев, Трифон Трифонов, Трифон Ралчев и инж. Стефан Стефанов, са кметували по два пъти. Сегашният кмет инж. Детелина Борисова пък е първата жена градоначалник в историята на града.

____________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар