Вход | Регистрация

Раду Пиелоию за модерния джаз на "SEBASTIAN SPANACHE TRIO"

Раду Пиелоию за модерния джаз на "SEBASTIAN SPANACHE TRIO"
Снимка: Север.бг
"Себастиан Спаннаке трио" е създадено през есента на 2011 г. Музикантите Себастиан Спанначе - пиано, Ксаба Санта - контрабас и Раду Пиелоию - барабани, са свирили заедно в различни групи през годините. Свирили са на круизни кораби и са участвали в първия джаз / поп колеж в Румъния. Себастиян завършва Националния колеж за музика и колеж по изкуствата в Тимишоара, Ксаба Санта свири във филхармонията Banatul от Тимишоара, пише музика за филми и игри, а Раду Пиелоию е съвсем млад и изключително талантлив барабанист. Наскоро триото издаде самостоятелно първия си албум, а сега представя композициите си на европейски джаз сцени.

Малко преди участието на румънското трио на сцената на Диски джаз фест ви срещаме с барабаниста Раду. Млад, енергичен и симпатичен, чието майсторство на ударните беше посрещнато с ентусиазъм от търновци.

 

Как ще опишете вашата музика?
Основно свирим модерен джаз с много влияния, но изхождаме от еклектичен бекграунд, състоящ се от класическа музика и други джаз стилове. Тази вечер ще свирим композиции само в стил модерен джаз.

Джазът популярен ли е в Румъния?
Не особено. Не е съвсем развит, но се работи в тази насока, има все повече изпълнители и един-два нови фестивала. В Западна Европа нещата са доста по-добре, но тук са в начална фаза.

Колко фестивала за джаз музика се провеждат в Румъния?
Мисля, че са повече от 15, между 15 и 20 фестивала. Повечето са малки фестивали, само два или три се провеждат по-мащабно.

Какво очаквате от публиката във Велико Търново?
Всъщност не знаем, ще бъде изненада за нас.

Каква е разликата между старата и новата концепция на триото?
Преди да станем трио, ние участвахме в сикстет и квинтет. Композициите не са по-различни, но аранжиментът е променен за нуждите на трио.

Имате голям успех в Румъния с първия си албум. Каква е тайната?
Не е чак толкова голям успех, но да, беше приет много добре от публиката и момчетата са доволни от направеното.

Какви са плановете на триото до края на годината, къде ще имате участия?
Опитваме се да имаме колкото може повече участия в различни фестивали. Следващата седмица ще свирим в Румъния, а след две седмици сме отново в България на фестивал в Смолян, който ще премине под формата на конкурс. След това отново имаме участие в Румъния.

За първи път ли сте у нас?
Да. Засега сме видели само Велико Търново, който ни се струва някак различен и се надяваме да дойдем тук отново.

________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар