Вход | Регистрация

Рибар намери писмо в бутилка на 101 години!

То вече е при внучката на подателя

Рибар намери писмо в бутилка на 101 години!
Снимка: sxc.hu

Колко е романтично да получиш писмо в бутилка!? Колко трепет и желания да я отвориш и видиш кой, какво ти е написал и какво послание ти изпраща? Колко усмивки и вълнения би предизвикало у всеки една такава емоция?

Но какво ли пише в документ, запечатан в стъкло на повече от век? Не знаем, тепърва ще го разчитат. Но си е истинско, уникално преживяване да четеш написано от твой прародител.

Всъщност, писмото в бутилка, хвърлено в морето в Германия преди 101 години и смятано за най-старото в света, вече беше предоставено на внучката на подателя. Бирената бутилка намерил рибар.  Учените идентифицирали автора и успели да проследят потомството му до 62-годишната му внучка Ангела Ердман, която живее в Берлин.

"Беше невероятно. Това беше особено емоционален момент, дори се просълзих", казва тя.

В бутилката имало пощенска картичка с молба човекът, който я намери, да я върне заедно с посланието до адреса на подателя в Берлин.

На базата на посочения адрес учените успели да определят, че изпращачът на писмото е 20-годишният Рихард Плац, син на хлебар. Той хвърлил бутилката в Балтийско море по време на екскурзия през 1913 г. Специалист по генеалогия открива Ердман, която никога не е виждала дядо си Плац. Той е баща на майка й, починал на 54-годишна възраст през 1946 г.

Голяма част от написаното на картичката е трудно четимо заради дългото време и влагата.

Писмото ще бъде изложено в музея в Хамбург, Германия, до 1 май. След това експерти ще опитат да разчетат останалата част от съобщението.

Предишното най-старо писмо в бутилка според Книгата на рекордите Гинес датира от 1914 г. То прекарало в морето почти 98 години преди да бъде намерено.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар