Вход | Регистрация

Самоводската чаршия посреща Еньовден със слънчев хляб

Тестото ще бъде замесено с кълнове на лимец, с шафран, копър, мащерка и брашно от венечни листа на роза

Самоводската чаршия посреща Еньовден със слънчев хляб
Снимка: Север.бг

На Самоводската чаршия във Велико Търново подготвят уникален слънчев хляб, с който да посрещнат Еньовден (24 юни). Ритуалът по изпичането му ще започне в 11:00 часа и ще продължи през целия ден.

Изпичането на хляба е ритуал към Слънцето и ще се използва технология с лупа, подобно на тази на богомилските лечители, с които те са разгадавали болестите в ирисите на очите.

Тестото ще бъде специално подготвено от председателя на Съюза на билкарите в България - Емил Елмазов. Той е решил да вложи в него кълнове на лимец с шафран за засилване на духовността, копър за приповдигане на пропадналата обич към другите, брашно от венечни листа на роза за снемене на агресията и мащерка за отстъплението на ЕГО-то пред любовта.

Хлябът ще е с форма на яйце, за да се подкрепи в бъдните дни физическата плодовитост на българина.

По традиция празникът на Самоводската чаршия ще започне с минаването за здраве през венец от 77 билки. В него ще бъдат вплетени над 100 кг магически и лечебни растения. Картинната изложба на открито на Дочка Михова - музикален педагог, диригент и художник, ще обгражда дошлите с идеята си за хармония между ефир и цветове, а нейните ученици, второкласници, Ния Игнатова и Лили Ангеличева ще изграждат звуковия купол над площада с цигулките си.

Специалисти от Националната образователна програма "Билкария" ще демонстрират как се прави Мехлемът на тракийските жреци срещу натравяния и богомилския билков еликсир срещу болести на стомаха.

В празника, организиран от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов", ще се включи балет "Ритъм" при читалище "Напредък 1870" – Лясковец с танца "Момина игра".



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 Alexander Makedonski 20.06.2011 | 11:47
Интересно ще е. Ще взема да ида :)