Вход | Регистрация

Силният пол е по-щастлив с умна половинка

Това установи ново изследване на американски социолози

Силният пол е по-щастлив с умна половинка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Мъжете са по-щастливи с умни жени.

Това установи изследване на екип, ръководен от проф. Кристине Шварц, социоложка от университета в Уисконсин, САЩ.

Проучването стигнало до извода, че се наблюдава голяма промяна спрямо традиционния модел на брака "мъж, изхранващ семейството-домакиня". Авторите му опровергават твърденията, че нарастващото участие на жените на работното място подкопава традиционното семейство.

Така щампата, че връзка, при която жената има "предимство в образованието", е по-вероятно да се разпадне, е изчезнала и двойките, които имат еднакво образование, е по-вероятно да останат заедно, отколкото такива, при които съпругът е по-високо образован.

За целите на изследването авторите отчели съдбата на хиляди двойки, които сключили брак в последните над 50 години. Браковете между 50-те и 80-те години на миналия век, при които съпругата имала по-високо образование от съпруга, били с около една трета по-застрашени от разпадане, отколкото тези, при които съпругът бил по-високо квалифициран. Но при двойките, които се оженили в началото 90-те години на миналия век, бракът издържал повече, ако жената имала еднакво образование с това на мъжа.

Същото се отнасяло и за двойките, които сключили брак в началото на новия век.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар