Вход | Регистрация

Уроци по гайтанджийство в ЕМО"Етър"

Гайтаните днес също могат да бъдат използвани в облеклото

Уроци по гайтанджийство в ЕМО"Етър"

Типичният за Габровския край занаят гайтанджийство ще бъде представен на посетителите на ЕМО "Етър” на 28 и 29 май. Майсторката Димитринка Илиева ще обучава гостите в Гачевската къща, намираща се близо до църквата в музея на открито.

След 1826 г. армията на Османската империя станала редовна и това дало тласък на развитието на гайтанджийството като занаят. Поръчките били основно за униформите на войниците. Гайтани се ползвали и в българските народни носии.

Постепенно се наложили друг тип дрехи и майсторите гайтанджии търсели други приложения на производството си. Например габровките търсели гайтаните при обзавеждане на жилището си, припомня Величка Илиева, главен уредник в ЕМО "Етър”.

"В началото на ХХ век габровки започнали да използват гайтана за изработването на покривки, салфетки и драперии за пердета. През 50-те и 60-те години на ХХ век се появила модата да се използва гайтан в дамското представително облекло. Мотивите можело да бъдат забелязани върху връхни дрехи, поли и елечета. Тази мода се запазила до 80-те години. Майсторът, който работел с гайтан в ЕМО "Етър” по онова време, наред с поръчките за украса на традиционно облекло, изпълнявал поръчки за дамски тоалети, предназначени за специални случаи”, казва още Величка Илиева.

Гайтанът днес още се използва в изработката на облекло, но само от истински ценители.

1715106

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар