Вход | Регистрация

Училищни униформи и дневници показват в РИМ - В. Търново

Училищни униформи и дневници показват в РИМ - В. Търново
Снимка: Север.бг

Ученически униформи и символи показа в изложба Регионалнияш исторически музей /РИМ/ във Велико Търново днес. Поводът бе откриването на новата учебна година и бе подарък за всички ученици, учители и родители. В музей "Възраждане и Учредително събрание" те можеха да видят, да се запознаят и забавляват с позабравените вече школски атрибути.

Сред най-интересните експонати бе най-старото в България знаме от 1894 година, най-старияш печат от 1832 година на Априловската гимназия, мажоретен костюм, детска униформа на Руската езикова гимназия в Стара Загора от 50-те години на XX век, ученически шинел на габровско училище, костюми от търновски училища и др.

"Малцина знаят, че един от символите на училищния живот са печатите. Те са на черен фон, който символизира безпросветието. На него има и наперено петленце като символ на пробуждането и разцъфнало дърво и сграда с отворени врати и прозорци. Оттам тръгва и популярнияш израз - "Периш се като петленце". Асоциира се петлето от възрожденския печат с просветените хора. Те са оперени, повече знаят.", обасни пред присъстващите историкът от отдел "Нова и най-нова история” към РИМ Тодорка Недева.

По това време подобни печати се правят и в Търново, и в Свищов. Но старата столица е един от първите, които откликват на идеята на Васил Априлов да се изработят унифицирани печати като признак на държавност.

В изложбата могат да бъдат видени и ученическите униформи на Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров”, Природо-математическата гимназия "Васил Друмев”, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "А. С. Попов”, мажоретният костюм на Професионалната гимназия по моден дизайн, както и тогата, с която се обличат малчуганите при раздялата си с Целодневна детска градина "Ивайло”. Интересно е да се знае, че официално униформеното облекло у нас е въведено от 1911 година.

Изложени са също битови блузи. След края на Първата Световна война в България от Министерството на образованието решават да разчупят униформите, защото са прекалено сиви. Замяната е с блузи с българска бродерия. 

Когато идвал краят на учебната година, учениците държали задължителни изпити. На тях присъствали предствители на градската управа, родители и учители.

"Изпитите били тежки, но всички деца са минавали през тях. Тези, които са се отличавали, са имали облага, получавали са билети, кръгли, златни, подобни на монета. Най-големият билет е за най-добре представилите се ученици. Въпрос на престиж е било да получиш билет. Много от тях са запазени и до днес", посочи още в представянето на изложбата г-жа Недева.

Леко намигане към "старите" абитуриенти са и добре запазените якички и блузи, на които са изписани разни мисли като спомен за преживените заедно ученически години.

Ученическите дружества и организации също са представени в изложбата.

Експозицията във Велико Търново бе възможна и благодарение на Националния музей на образованието в Габрово и училищата в града, предоставили грижливо съхранявани материали. Тя ще остане във Велико Търново до 19 октомври.



 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар