Вход | Регистрация

Ходим по диаманти!

Находището било в Чепеларе

Ходим по диаманти!
Агенция "Митници"

У нас имало находища на диаманти!

Това обявиха тримата учени - проф. Ангел Кунов, доц. Светослав Петрусенко и проф. Илия Балтов и уточниха, че те не са в родопското село Светулка, а в Чепеларе.

Откритието става през 2011 г. от експедиция чужди геолози, в която има и един българин - Иван Савов. Новината е съобщена на научна конференция в Калифорния, но до момента у нас това не бе известно.

Намерените скъпоценни камъни са с малки размери, затова са наречени микродиаманти, уточнява в. "Преса". За разлика от тези в Южна Африка, които се формират в кимбърлитови скали, наречени така по находището Кимбърли, чепеларските са в гранатови шисти. Намерени са на север от града до стара юзина (малкаВЕЦ).

Според проф. Илия Балтов находки като тази в Чепеларе имат предимно научна стойност. Те показват, че въглеродът може да кристализира и при нетипични условия. До промишлен добив може и да не се стигне.

Няма да бъде лесно на тези, които са решили сами да ровят за диаманти в Родопите. Искат се много познания и къртовски труд. Според геолозите, за да намериш 1 карат диаманти (1 карат = 0,20 г), трябва да прехвърлиш един милион лопати.

И не бързайте да хващате пътя, защото ще ви трябват 1 милион лопати, за да изкарате 1 карат.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар