Вход | Регистрация

Целият християнски свят посреща заедно Великден

Целият християнски свят посреща заедно Великден

Тази година целият християнски свят ще празнува заедно най-големия си празник – Великден. Православни, католици и протестанти ще отбележат Възкресение Христово в един и същи ден, което се случва доста рядко предвид различните календари, които използват отделните клонове на религията. Макар официалната религия у нас да е източното православие, в отделни райони има и католически общности. Въпреки това обаче всички довечера ще посрещнат по едно и също време Христовото Възкресение. Така ще е и по света.

Великден е третият ден след разпъването на Христос на кръста и неговата смърт. Тогава Мария Магдалена, заедно с още 2 жени, отишла до гроба, където е положено тялото му, за да го почистят и да го намажат с благовонни масла. Когат пристигнали обаче видели, че камъкът пред гробницата е отместен, а тялото на Спасителя го няма. Първоначално те помислили, че е откраднато, но ангел им се явил и им казал, че него го няма, заото е възкръснал от мъртвите.

Обичаят на Великден да се боядисват яйца и да се подаряват на близки хора произлиза от онези времена. Мария Магдалена подарила на император Тиберий, когато отишла в Рим, за да проповядва Евангелието, с думите "Христос Возкресе!". Тогава той отговорил, че това е невъзможно, както не е възможно и яйцето да стане червено. След което то веднага се оцветило в червено. От този момент християните започнали да украсяват яйца за Великден.

Така довечера всички християни у нас и по света ще си кажат "Христос Возкресе!" по едно и също време. Естествено в зависимост от това кога дойде то в различните часови зони. Реално в най-източните части на планетата това вече се случи, а след няколко часа и първите европейски държави ще посрещнат Великден. Малко преди тях това ще направят христяните в Сирия, които днес живеят в едни от най-жестоките условия.

източник:inews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар