Вход | Регистрация

Чушлета разлютяват кулинари

Участвайте в конкурс за най-добра рецепта с парливите зеленчуци

Чушлета разлютяват кулинари
Снимка: sxc.hu

Ако не сте разбрали, напомняме, че може да участвате в конкурс за най-добра рецепта с люти чушки.

Първият етап на конкурса тече с гласуване за най-добрата рецепта във Фейсбук на официалната страница на празника на лютата чушка и едва след това 21-членно жури ще избере най-добрaтa рецептa за всяка една от трите категории – "Разядка", "Супа" и "Основно ястие".

Към днешна дата, конкурсът се радва на голяма внимание и вече са събрани оригинални рецепти от повече от 10 населени места, като всяка носи по нещо много характерно за дадения район. Досега няма нито една дублирана рецепта в нито една от категориите, което доказва разнообразието и богатството на българската национална кухня. Сред участниците има и мъже, чиито рецепти по нищо не отстъпват на рецептите на дамите, които по-често са домакините вкъщи.

Най-младият  участник в конкурса е на 23 години, а най-възрастния – на 72 години.

Условията  за участие остават непроменени. Всеки участник има право да участва в една или във всички категории като изпрати своите рецепти на имейл [email protected] или като попълни бланката за рецепти и задължително приложи снимка на приготвеното ястие, име, възраст и координати. Единственото изискване към участниците е да са навършили 18 години към 30 октомври 2014 г.

Крайният срок за изпращане на рецепти е 30 ноември.

Победителят от всяка категория ще бъде отличен с парична награда в размер на 50 лева. Всеки участник ще бъде удостоен с почетна грамота.

Конкурсът е организиран от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З  - 7). С него беше поставено началото на Националния празник на лютата чушка в България, който ще се чества всяка последна събота на септември.

Лютите чушки имат и редица полезни действия, които много хоре не познават.

Съдържанието на  капсацин в чушките им придава пикантен вкус с лека до интензивна лютивина. Капсацинът въсщност е мощен инхибиор на субстанция Р, невропептид свързван с редица възпалителни процеси в организма. Две чаени лъжици червени люти чушки осигуряват около 6% от дневната нужда на организма от витамин С и повече от 10% от витамин А, който е от изключителна важност за лигавичните мембрани на белия дроб, стомашно-чревния тракт и пикочните пътища и защитава организма срещу навлизащи патогени.

В допълнение капсацинът притежава облекчаващо действие при болки, предизвикани от диабетна невропатия и псориазис, остеопорозни болки и др.

Въпреки  че се приема, че лютите чушки произхождат от Мексико, Перу и Гватемала, където местните индианци ги отглеждали още преди повече от 2000 години и Христофор Колумб ги пренася в Европа, в почти цяла България растението се отглежда безпроблемно и има добър добив. Нещо повече – лютата чушка вече се е превърнала в част от националната ни идентичност, бит и култура.

 

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар