Вход | Регистрация

Яко ни пере стресът на работа!

Повече от половината от българите смятат, че са подложени на напрежение в офиса

Яко ни пере стресът на работа!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Казват, че стресът е този, който отключва много болести. Но, можем ли в днешното забързано и динамично време да се отървем от него? И кой е най-стресираният в професионално отношение?

Всъщност, повече от половината от българите смятат, че са подложени на стрес на работното си място. А едва 9 на сто от работодателите са създали условия на труд без стрес.

Според национално изследване едни от най-стресираните са учителите, лекарите и работещите в медико-социалната сфера и на заетите в добивната промишленост. Според някои международни изследвания, третото място по стрес се полага на информационния сектор. Всички те са обединени от едно - стрес, обща умора, тревога и безпокойство.

Отключва ли стресът болести? Да, доказана е връзката между четири болести и стреса.
Сърдечно-съдовите заболявания са най-видният представител, артериалната хипертония или високото кръвно налягане, така наречената исхемична болест на сърцето, най-често с представителя си - инфаркт, от съдовите разстройства - инсулт.
 
От среса страда и храносмилателната система - с язва на стомаха и дванайсетопръстника; а третата система е метаболизмът, ендокринната система с най-видния представител - диабет и голямата връзка между психосоциалните фактори и стреса и мускулно-скелетните смущения.
Имало обаче решение! Методите за справяне със стреса на работа били блогът на шефа, телефон на клюката, обученията и здравните консултации, казват специалистите.


Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар