Вход | Регистрация

Мами, сами може да изчислите обезщетението си

Мами, сами може да изчислите обезщетението си
Снимка: Север.бг

Само по ЕГН бъдещите майки могат да проверят какъв ще е прогнозен размер на паричното им обезщетение. Това информират от НОИ. Новата електронна услуга вече е достъпна за потребителите чрез интернет страницата на института. Могат да я ползват и чужденци с личен номер и Персонален идентификационен код (ПИК). 

Бременните ще получат информация за прогнозния размер на плащането при предстоящо или планирано ползване на този вид отпуск. Така, в зависимост от настоящия и очаквания бъдещ осигурителен доход, тези лица ще получат насочваща информация за размера на доходите си за един бъдещ период.

За да изчисли прогнозен размер на обезщетението за бременност и раждане, всяко лице трябва да е наясно с евентуалната дата, към която се очаква раждането (термина) или да знае кога започва ползването на отпуска за бременност и/или раждане (системата допуска въвеждане на бъдеща дата до една година напред). Необходима е и информация за дохода на лицето за бъдещите месеци до избраната дата. В случай че такава информация не бъде въведена от лицето, системата автоматично използва размера на минималната работна заплата, действаща към момента на справката. 

Електронната услуга е достъпна чрез сайта на НОИ, рубрика "Е-услуги”, раздел "Справки по ЕГН и ПИК".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар