Вход | Регистрация

Коледуване в центъра на Русе

Коледарските групи от селата Тетово, Николово и кв. Средна кула ще представят обичая

Коледуване в центъра на Русе
Снимка: Булфото

Три коледарски групи – от с. Тетово, с. Николово и кв. Средна кула, ще тръгнат в 10:30 часа от "Централни хали СБА” и СОУ "Христо Ботев”, за да се срещнат пред сградата на Община Русе за традиционното русенско коледуване.

В 11:00 часа, посрещнати от кмета на Община Русе, Пламен Стоилов, коледарските групи ще възпроизведат характерните за русенския регион народни обичаи, свързани с посрещането на Рождество Христово.

Основен домакин на коледуването тази година е групата за изворен фолклор от с. Тетово, която ще пресъздаде обичая "Бъдни вечер”. Според  традицията кметът на Общината като стопанин на града, ще даде благословия за здраве, берекет и благодат.

Самодейците от с. Николово ще представят атрактивния обичай "Бразая”, или т.н. "мечка”, за прогонване на злите сили.

Трите коледарски групи ще изпълнят традиционни празнични песни. Градоначалникът ще поздрави русенци с предстоящите коледни и новогодишни празници и ще дари с коледни дарове коледарските дружини.

Коледарските групи  от Тетово, Николово и Средна кула ще тръгнат  от Халите и от гимназия "Христо Ботев” в 10.30 часа. На центъра те ще представят традиционните обичаи за Бъдни вечер.

 

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар