Вход | Регистрация

НАП погва козметици и фризьори!

С 15,2 млн.лв. годишно ощетява държавата секторът на здравето и красотата от недекларирани приходи

НАП погва козметици и фризьори!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Фризьори, козметици, маникюристи и др., работещи в сферата на красотата и здравето, ще бъдат обект на проверки от НАП. Агенцията започва цялостна кампания за намаляване на риска от неотчитане на обороти и неплащането на данъци и осигурителни вноски от този вид дейност.

По време на кампанията ще бъдат извършван не само контрол, но и разпращани информационни материали до рисковите лица, които ще имат възможност да поправят нередностите в бизнеса си, преди да дойде НАП на проверка.

Според анализ на сектора на здравето и красота за периода 2008-2013 г. 82% от приходите в този сектор не са отчетени пред държавата. Това прави 15,2 млн. лв. годишна щета за бюджета, а от осигурителни вноски - 10,1 млн. лв.

Данъчните отчитат още, че през 2013 г., заради свързването на касовите апарати с НАП, има спад с около 4% на този показател.

Контролни мерки чрез наблюдения, проверки и ревизии да бъдат предприети към 200 обекта на лица от бранша в цялата страна. Част от работещите в сферата, при които се наблюдава известна степен на отклонение при деклариране на годишните обороти и печалби, ще бъдат предупредени от НАП чрез е-писмо.

От НАП напомнят, че срещу всяка заплатена услуга, законът изисква издаването на документ. Сигнали за неиздаване на платежен документ от фризьори, козметици, маникюристи и др., гражданите могат да подават на телефон 0700 18 700, уточняват от Агенцията.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар