Вход | Регистрация

На „разтурни понеделник“ гоним градушките

След Великден отбелязване Светлата седмица или Томина неделя

На „разтурни понеделник“ гоним градушките
pravoslavieto.com

"Разтурни понеделник" се нарича вторият ден на Великден. Той е свързан с обичая "размятване на яйца" - за предпазване от градушка и за плодородие. По стара народна традиция младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца.

През трите празнични дни има общоселски хорà, чиято основна функция е предпазно магическа.

Седмицата след Великден се нарича Светла седмица или Томина неделя. Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Наричат я още празна неделя, заради забраната да се работи каквото и да е. Според народните вярвания, каквото и да започнеш през тази седмица, то ще бъде "празно".

Томина неделя се свързва с първите появи на Христос сред учениците му. Апостол Тома - един от дванадесетте апостоли на Иисус, единствен не повярвал на Христовото Възкресение. Той поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил и го накарал да се убеди в истината.

"Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."

Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя и попипал Неговите животворни ребра, а след това рекъл: Господ мой и Бог мой! (Иоан. 20:24-29).

Оттогава остава израза "Тома неверни", а неделният ден от Светлата седмица е наречен Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - това са Светите апостоли. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар