Вход | Регистрация

Ново 20! Пепеляшка била тракийска мома?

Ново 20! Пепеляшка била тракийска мома?

Приказката за Пепеляшка е позната на света много преди да я разкаже Шарл Перо. В писанията на древните историци Страбон и Херодот разказват за девойка на име Родопис, което в превод от гръцки означава - със светла, розова кожа, разказа предаване по bTV.

Младата жрица, робиня от тракийски произход, която преди хиляди години решила да се изкъпе в Нил. Докато била във водата, сянката на огромен орел затулила слънцето. Той грабнал единия й златен сандал и отлетял с него към висините. Пуснал го в коленете на царя на Египет, който бил толкова изумен от прекрасната форма на сандала и от странната случка, че изпратил хора да търсят по цялото царство жената, която носела тези сандали.

Когато я намерили и я завели при него, тя станала негова жена.

Според археолога Диана Гергова, имайки предвид разказа за Родопис, можем да свържем нашето момиче с прототипа на известната героиня на Шарл Перо. Специалистът подкрепя тезата с аргумента, че името на хетерата, е свързано с планината Родопи.

"Името е с индо-европейски корен и се смята, че идва от червена река или от руда, което означава, че името на планината е Родопи или Родопа и е пренесено върху името на тракийската жена."

Родопис била толова хубава, че в нея се влюбил и братът на известната поетеса Сафо и дал по-голямата част от богатствата си, за да й дари свободата. Според старите писания, Сафо я наричал Дорика, което било нейното истинско име, а Родопис значело "червенобуза".

"Дорийците са едни от тези племена, които по времето на троянската война се спускат към Тракия и, които имат по-северни черти – русокоси и светлооки. Това е част от процесите, случващи се в Тракия през първата половина на първото хилядолетие.", обяснява още археологът.

В древен Египет обаче историята се разказва противоречиво. Според единият от древните историци, след като придобива свободата си и заминава за Египет, жрицата се омъжва за младия и красив фараон Микерин, който построява пирамида след смъртта й. Другият я свързва с фараон Амасис (Ахмус II), който е живял много по-рано и е управлявал Египет между 570 и 526 г. пр. н. е.

Реалната историческа героиня, чието съществуване е потвърдено и от други антични истории, е живяла по времето на фараон Амасис. Било е възможно да е част от неговия харем, но не и главната му жена, разказва египтологът доц. Теодор Леков.

"Според Херодот и Страбон, тя е събрала голямо имане, което е дарила на Делфийския храм – нещо, което е правил и самият цар Амасис. Така че легендите за нейните дарения и участие в изграждане на храма, са преплетени с реалните исторически активности на този владетел.", допълва още египтологът.

Някои психолози смятат, че "Пепеляшка" възпитава смирение със съдбата си. Cinderella-Комплекс се нарича бездействието на жената, която се страхува да бъде независима и чака принца да реши проблемите ѝ. Същото важи не само за жените, а и за мъжете, които стоят в пепелта и мечтаят да стане чудо.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар