Вход | Регистрация

Днес стартира научната конференция "Библиотеки - четене - комуникации"

Събитието се провежда днес и утре в РНБ "П. Р. Славейков" във Велико Търново на тема "Дигиталните колекции и способите за достъп до потребителите"

Днес стартира научната конференция "Библиотеки - четене - комуникации"
Снимка: Север.бг

Регионална народна библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново е домакин на десетата Национална научна конференция с международно участие "Библиотеки - четене - комуникации". Форумът бе открит днес от директора на библиотеката Иван Александров.

В продължение на два дена преподаватели, докторанти, студенти и библиотечни специалисти от 4 държави ще изнесат 63 пленарни доклади на тема "Дигиталните колекции и способите за достъп до потребителите".

Традиция е от трибуната на научния форум да се отдава призвание и признаване на творческите изяви на научните достижения на важни за общността личности във връзка с техни юбилеи и годишнини.

Тази година конференцията ще бъде  посветена на 60-годишнината на проф. д-р Алберт Бенбасат - един от теоретиците, популяризаторите и защитниците на българската книга и българското книгоиздаване. Той e литературен критик, историк, дългогодишен преподавател  във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

Сред присъстващите гости на откриването на конференцията бяха арх. Георги Стоев заместник-министър на културата и Ганчо Карабаджаков заместник-кмет на община Велико Търново.

Юбилярът Алберт Бенбасат ще участва в конференцията с доклад на тема "Книга и е-книга – цивилизационна или бизнес дилема?". В него той ще разгледа книгата като една нова цивилизационна форма или като бизнес, кое от двете преобладава в съвременното битие.

Според литературния критик, електронната книга е една алтернатива. Тя представлява нов модел в света на технологиите и комуникациите и дава възможност на читателите да направят своя избор между традицията, това което е утвърдено, хартиената книга и новото по-модерното, което дава възможност на човека да стане по-мобилен. В никакъв случай електронната книга няма да замести хартиената, която има своята над петстолетна история.

"Макар, че в момента преживява криза, книгоиздаването в България в момента е много пъстро. В момента в България действат хиляди издателства и от тях към стотина работят и поднасят на българската публика най-новото от световната литература и наука. В този смисъл аз смятам, че книгоиздаването ще надживее кризата и няма да го закриваме.

Винаги съм се чувствал добре в библиотеката, на свой терен. Когато бяхме млади, нямаше хиляди медии, нямаше интернет, за нас книгата беше единствения източник и на информация, на наслада и на много други неща, които не ни се даваха от друго място. Днес наблюдавам сериозен отлив на младите хора от библиотеките. Има сериозен отлив на младите хора от библиотеките. Затова са виновни не само те, а и самите библиотеки. Днес тези институции са непривлекателно място за младежите и трябва да се намери начин това да се промени.", сподели Бенбасат пред медиите.


___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар