Вход | Регистрация

Игнат Канев стана 38-ият Почетен доктор на РУ

Игнат Канев стана 38-ият Почетен доктор на РУ
Русенски университет "Ангел Кънчев"

38-ият Почетен доктор на Русенския университет се казва Игнат Канев. Той е канадски строителен магнат с български произход, известен филантроп, дългогодишен директор на Атлантическия съвет на Канада и Почетен консул на България в Канада.
Титлата "Doctor Honoris Causa на Русенския университет” му бе присъдена от Академичния съвет по предложение на ректора на висшето училище, проф. д.т.н. Христо Белоев. Съветът присъди и титлата "Почетен член на Русенския университет" на съуправители те на Фондация "Канев"– съпругата на Канев -  Димитрина Канев, и двете му дъщери – Кристина - Мария Канев и Анна - Мария Канев.
Най - престижната почетна титла се дава на "български и чуждестранни граждани, които имат значителен принос за развитието на Русенския университет и неговата материална база".
Такъв жест са дарените от Канев 2 млн. лева за изграждане на комплекса "Канев Център Русенски университет", които меценатът предостави следз гостуването си в местната Алма Матер през септември 2012 г.
Първата копка на Центъра беше направена на 13 март тази година в присъствие на близките на Канев, дошли специално от родното село му село Горно Абланово за събитието. Строителната дейност се извършва в предвидените срокове и вече е определена датата на откриването му - 10 октомври т.г. Тогава ще се проведе и церемонията по удостояването на Канев с почетната докторска титла.


Русенски университет "Ангел Кънчев"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар