Вход | Регистрация

Като не може в Търново, по-добре в Оксфорд

Българските ВЗУ-ове не приемат домашното образование и липсата на диплома

Като не може в Търново, по-добре в Оксфорд
Снимка: Thinkstock/Guliver

За или против домашното образование?

Такава дискусия се разрази в последните няколко дни след като бе излъчен репортаж в национален ефир, че 18-годишният Георги Порумбачанов от Силистра е вероятно най-големият ученик в България, обучавал се само у дома.

Преди повече от 10 години родителите на Георги преценили, че искат да го образоват сами. И така до сега. Младежът вече е кандидат-студент и ще продължи образованието си в чужбина. Кандидатства история в Оксфорд и липсата на българска държавна диплома не е пречка за това.

"Особено английските университети от край време са автономни университети и сами решават кого да приемат и как, така че само ми трябва да попълня езиковия тест. За България аз мислех в Търново, защото тати е учил там, но към момента не мога да вляза в български университет.

Така излиза – в Търново и Шумен не може, а в Оксфорд може, колкото и да е смешно", казва младежът.

Вчера родители и неправителствени организации се обявиха в защита на правото на родителите да изберат образование според собствените си предпочитания и възможности, включително като се легализира домашното образование. Според Асоциацията за домашно образование над 400 са семействата, които обучават децата си у дома.

Част от родителите, избрали домашната форма на образование, казват, че биха изпращали децата на училище, ако у нас се допуска функционирането на учебни заведения, различни от държавния образователен стандарт.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: bTV
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар