Вход | Регистрация

Международен форум събира учени по темата „Балкани“

96 учени от 6 държави ще изнесат 88 доклада във ВТУ

Международен форум събира учени по темата „Балкани“
ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий” ще бъде домакин на Четвъртата поредна международна научна конференция "Бaлканите – език, история, култура", която се провежда под патронажа на Ректора на университета – проф. д.п.н. Пламен Легкоступ.

Двудневната конференция ще бъде открита на 18 октомври 2013 г. ит 10:00 часа в 321 аудитория на Ректората.

Организатори на научния форум, който през тази година ще протече под надслов "Споделено на Балканите”, са Историческият и Филологическият факултет. Заявени са 88 теми на доклади от 96 учени от България, Румъния, Сърбия, Турция, Полша и Великобритания.

Сред тях се открояват утвърдени имена в различни области на хуманитаристиката, представители на едни от най-престижните университети и научни институции в балканските страни и Европа: Институт по история "Николае Йорга” (Букурещ), Букурещки университет, университет "Овидий” (Констанца) в Румъния; университет "Улудаг” (Бурса) и университета в Маниса в Турция; университетите в Ниш и Нови Сад и Института за литература и изкуство (Белград) в Сърбия; университета в Лодз в Полша; Кралското географско дружество (Великобритания).

От българска страна освен преподаватели от Великотърновския университет ще изложат научните си тези колеги от СУ "Св. Климент Охридски”, ПУ "Паисий Хилендарски”, ЮЗУ "Неофит Рилски” (Благоевград), ШУ "Еп. Константин Преславски”, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" (Бургас), изявени учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (София), Кирило-Методиевски научен център, БАН, Асоциация за антропология, етнология и фолклористка "ОНГЪЛ”, Регионален исторически музей – Силистра.

Заседанията на конференцията ще протекат в рамките на три секции: Време, пространство, хора; Геопространство и граници; Език, пространство, време. В широкия хронологически диапазон от античността до съвремието ще бъдат дебатирани въпроси, тясно свързани с балканското политическо и културно-географско пространство, граничните зони и проблемите на идентитета, споделените свещени места на Балканите, различни аспекти на града и градското пространство и култура, отразени във фолклора, историческите извори, балканските литератури, масмедиите и кинематографията.

По традиция един от пленарните доклади – "Литературата като знак за времето: методологически проблеми” – ще бъде изнесен от проф. Драган Жунич от Нишкия университет (Сърбия), доктор хонорис кауза на ВТУ. Публична лекция на тема "Райониране

nа географското пространство на България: същност, цели и ефекти” ще бъде изнесена от проф. Нено Димов (ВТУ "Св. св. Кирил и Методий”) в секция Геопространство и граници.

В рамките на заседанията ще бъдат представени сборникът "Балканите – език, история, култура” с материали от Третата международна конференция (14–15 октомври 2011 г.) и проектът "Центрове и периферии на Балканите” с издадените тематични двуезични сборници: "Време и пространство в културата на българи и сърби” и сборниците на студенти "Балкански калейдоскоп” 1,2.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар