Вход | Регистрация

Първата изцяло санирана детска градина откриха днес в Русе

ОДЗ "Снежанка" беше санирана по Норвежка програма за почти 50 хил.лв.

Първата изцяло санирана детска градина откриха днес в Русе
Снимка: Община Русе

Най-голямото детско заведение в Русе ОДЗ "Снежанка" в кв. "Дружба" 3 беше официално открито днес след ремонт от кмета на града Пламен Стоилов. Сградата на заведението беше изцяло санирана и обновена по проект за енергийна ефективност, обхващащ пет детски градини в Русе.

На откриването присъстваха народният представител от ПП ГЕРБ Пламен Нунев и директорът на ОДЗ "Снежанка" Екатерина Иванова, както и много родители с децата си.

Г-жа Иванова изказа благодарности към Община Русе и допълни, че само след броени дни прагът на детската градина ще прекрачат над 350 деца. Благодарение на изпълнението на проекта те ще посещават първото санирано детско заведение в града.   

49 538 лева са средствата, с които е извършено саниране на централната сграда на детското заведение, сменена е дограмата и са реновирани 4 санитарни помещения.

Проектът, с който ще бъдат санирани общо пет детски градини на територията на град Русе, се осъществява по т.нар. Норвежка програма. Освен вече ремонтираното ОДЗ "Снежанка" подлежат на ремонтни дейности сградите на ЦДГ "Звездица", ЦДГ "Детелина", ЦДГ "Ралица", ЦДГ "Червената шапчица".  

1559718

Проект BG06-243 "Равен достъп на деца в риск до предучилищна подготовка и интеркултурно образование чрез иновативно обучение, интегриран подход и привлекателни условия в детските градини в община Русе" е финансиран по 100 % грантова схема чрез Финансовия Механизъм на ЕИП. Община Русе е бенефициент на 224 780 евро, с които се финансират строително-ремонтни дейности и модерни образователни методи за предучилищна подготовка, а 40% от средствата се влагат в оборудване и дейности по саниране, подмяна на дограма, реновиране на вътрешни пространства и санитарни помещения в детските заведения.

Проектът има специален фокус към деца и родители в неравностойно положение от ромски произход и създава активни взаимоотношения с родителите чрез разнообразни форми на интеркултурно образование, сближаване между семейството и образователната система, създаване на клубове на родителите, за да се постигнат безрезервни отношения и доверие между деца и родители от различни социални групи в мултикултурната среда.  

       





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар