Вход | Регистрация

Русенски математици ще превземат Хонг Конк

Четирима ученици от Фонд "Математика на бъдещето" ще решават 20 задачи за 70 минути

Русенски математици ще превземат Хонг Конк

Отборът, който тази година ще представя Русе на престижното математическо състезание в Хонг Конг - Primary Mathematics World Contest (PMWC), бе обявен днес в аулата на МГ "Баба Тонка".

Класната ръководителка на VI-а клас – Мирослава Костадинова, която ще води отбора на Русе в Хонг Конг, представи пред журналистите децата, както и спецификите на математическото състезание.

"След много контролни и успешни състезания тези момичета и момчета успяха да се класират за Хонг Конг. Николай Стоилов е с най-много точки, Радомир Радославов, Петър Няголов и Никол Иванова ще представят Русе на този математически форум, в който участваме за пети път. Състезанието е изключително трудно и отговорно – за 70 минути се решават 20 задачи, които са дадени на английски език. Всяка задача носи по 1 точка и има индивидуално и отборно класиране. Отборното сработване е много важна част от самото състезание, но нямаме никакви съмнения в децата", разкри детайли г-жа Костадинова.

Стана ясно, че освен умения в математиката избраните възпитаници на МГ "Баба Тонка" имат и други таланти – Петър и Никол пеят много добре, Николай е страхотен футболист, а Радомир се е посветил и на тениса на маса.

Мирослава Костадинова представи пред журналистите ФОНД "Математика на бъдещето", учреден преди дни от Училищното настоятелство, чиято цел е да събере средствата, необходими за пътните разходи на децата.

Организаторите поемат целия престой на русенските математици в Хонг Конг, те трябва да си платят само пътя. Костадинова благодари на всички спонсори, които са им помагали през годините.

858008

"Ние представяхме Русе на това математическо състезание през 2005, 2006, 2007 и 2011 година. Надяваме се фондът "Математика на бъдещето" да се превърне в кауза за фирмите и институциите, за да могат възпитаници на гимназията да представят град Русе всяка година на важни и престижни математически състезания. Ще заложим на устойчиво развитие на Фонда, за да има сигурност за младите математици и гаранция, че тяхното развитие и изява са възможни в бъдеще."

Слави Георгиев, който сега е в 12-ти клас, е ходил на състезанието в Хонг Конг през 2007 година и сподели с журналистите своите впечатления: "Тогава бяхме 4 отбора от България и единствените представители на Европа. Смятам, че се състезавахме достойно и останахме доволни от постигнатите успехи. Двама от нашия отбор вече са студенти първи курс – съответно в Кеймбридж и в Бристол, и подобни международни изяви много ни помагат да се развиваме. Пожелавам успех на отбора и тази година, и да представят Русе и България подобаващо!"

858006

____________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар