Вход | Регистрация

Учени от 8 страни ще разискват проблеми на Балканите

Трета международна конференция започва във ВТУ на тема "Балканите - език, история, култура"

Учени от 8 страни ще разискват проблеми на Балканите
Снимка: Север.бг

Международна научна конференция на тема "Балканите - език, история, култура" ще се състои на 14 и 15 октомври във Великотърновския университет. Форумът се организира за трета година и в него ще бъдат представени 75 доклада на 82 учени от престижни университети в България, Русия, Полша, Сърбия, Македония, Турция, Гърция и Португалия.

Конференцията ще бъде официално открита в 10,30 ч. утре /14 октомври/ в стая 321 на ВТУ от ректора на университета. В продължение на два дни ще се разискват множество теми, разделени в четири области: "Религия и държава през вековете", "Общество, култура и религия", "Културният фактор в езика" и "Социална и културна география".

Пленарният доклад на научния форум ще изнесе проф. д-р Даниела Виктория Буша от румънския Институт по история "Николае Йорга". Тя ще представи основните проблеми, върху които ще се дебатира по време на конференцията, а именно - държава, религия, националност и идентичност на Балканите, обединени в темата "Държава, религия, националност: размисли относно Югоизточна Европа /XIX в. - нач. на XX в./.

Пълната програма на конференцията можете да видите на сайта на Великотърновския университет.



ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар