Вход | Регистрация

"На теб една, на него една": Как наместват невалидните бюлетини в с. Габровница

"На теб една, на него една": Как наместват невалидните бюлетини в с. Габровница
стоп кадър/БНТ

За съмнения за изборни злоупотреби и в монтанското село Габровница съобщи БНТ. Във вторник се разрази скандалът във врачанското село Малорад, в който председателката на комисията вписваше под диктовка преференции в действителни бюлетини, "защото са наши `ора". 

В записа от видеонаблюдението в Габровница се вижда как член на комисията попълва по подобен начин бюлетини от общия куп за общински съветници.

Чува се и диалог, в който се обсъжда как да бъдат отчетени невалидните бюлетини за кмет. Впоследствие обаче от протокола, качен на страницата на ЦИК става ясно, че броят на невалидните бюлетини, вписани в него, съвпада с броенето от видеонаблюдението. За кмет на Габровница е избран кандидадът на Партия на ЗЕЛЕНИТЕ.

За сметка на това в протоколите, отчели избора на общински съветници за Монтана, няма нито една недействителна бюлетина. "Кристияне, можем ли да кажем само нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат или ще ги оправим нещо?" "68 и 26 за кой ще го пишеш?". 26-и номер е Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, а 68-и е на Местна коалиция "СДС/ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД И ЗНС”

"На 2. На тебе една, на него една, на тебе една, на него една", се разбират броящите. Партия номер 2 е Български земеделски народен съюз.  

"Дори и един глас е важен. Дори в седмия по големина град в България - софийския квартал "Люлин", кандидат кметът на ПП-ДБ и "Спаси София" води на балотажа само с 1 глас пред съперника си", отбеляза пред "Нова нюз" Борис Бонев от ПП-ДБ и "Спаси София". 

Часове по-късно Районна прокуратура – Монтана обяви, че е възложила "проверка по преписка, образувана по повод публикации в медии за наличие на данни за извършено престъпление в с. Габровница, област Монтана – преправяне на резултат от избори от длъжностно лице". Наблюдаващият прокурор указал на Областна дирекция на МВР в гр. Монтана да приложи към материалите по преписката целия видеозапис, разпространен в медиите, и да изясни за коя именно избирателна секция той се отнася. Полицейският орган следва да установи председателя, членовете на съответната избирателна секция, както и присъстващи по време на заснемането на видеозаписа. На всички лица ще се снемат подробни сведения. Проверката ще бъде извършена в кратък срок, след което материалите ще се предадат на наблюдаващия прокурор за произнасяне.

Председателката на секционната комисия във врачанското село Малорад Моника Йорданова и още един член на комисията пък са задържани за 72 часа, съобщи Емилиян Костов, зам.-районен прокурор на Враца.

Йорданова е жената, която се вижда на скандалния видеозапис да допълва бюлетините след края на изборния ден на 29 октомври. Задържаният мъж е този, чийто глас се чува да предлага да се допишат преференции за "Марти и бачо Цено".

Образувано е досъдебно производство по чл. 169 за това, че на 29 октомври в секционна комисия длъжностно лице е подправило резултатите от изборните бюлетини. Предстои да бъде повдигнато обвинение. За такова престъпление наказанието е от 1 до 5 години, обясни прокурорът Емилиян Костов.

Разпитани са били множество свидетели - членовете на СИК, наблюдателите, както и полицейските служители, охранявали секцията. Направени са експертизи на записа от видеонаблюдението в секцията. Още снощи двамата членове на комисията са били задържани за 24 часа, днес арестът им ще бъде удължен на 72 часа. 

Продължава се работата по случая. Доказателствата към този момент са безспорни за тези две лица, в кратки срокове ще се прецени степента на участие и на останалите членове на комисията. Ще се прецени кой е имал право да присъства и кой не, каза прокурорът.

 Към момента няма данни ГЕРБ, БСП и ПП-ДБ, които би трябвало да имат интерес от касиране на вота в Малорад, да подадат такова искане. А то е важно, тъй като на определен етап само след такава жалба може да се отворят чувалите с бюлетини. До обед днес нямаше в общинската избирателна комисия в Борован жалба въобще.

На въпроси на "Сега" ще искат ли касиране, от пресцентровете и на трите формации запазиха мълчание. Освен това общинският председател на ГЕРБ - Борован Георги Гетовски съобщи категорично, че няма да обжалва. "Не съм участвал в изборите, не ме интересува", каза той пред "Сега". Врачанският депутат от БСП Атанас Зафиров и областният председател Иван Иванов осъдиха случилото се, но отговориха уклончиво, че предстои обсъждане дали да се иска касиране. За ПП-ДБ пък се знае, че не са издигали въобще кандидати в общината, нямат и структури. Председателката на секционната комисия, заснета да "писателства" върху бюлетините, просто е част от квотата на формацията в комисията. От дясното обединение единствено излязоха с позиция по-рано, че са подали сигнал до врачанските прокуратура и полиция.

Именно по линията прокуратура - съд може нататък да се стигне до касиране. Разследване има още от нощта на вота, малко след като е излъчено "писателстването". Председателят на комисията в Борован Димитър Попов коментира пред "Сега", че на 29-и вечерта е постъпила жалба от кандидата за съветник Иглика Сълковска (широка коалиция между СДС, ДПС, БВ и др.), с приложен запис от камерите. Но е била оставена без уважение и препратена към МВР - съгласно инструкциите на ЦИК, които разпореждат, че при данни за престъпление се уведомява полицията (а комисията е отговорна просто за нарушенията).  Жалбата на Сълковска, всъщност, не е за касиране - нямало е как да е, след като до този момент не са били обявени резултатите.

Източник: "Сега"



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар