Вход | Регистрация

"Обществен барометър" - "За" или "против" тютюнопушенето на закрито"?

"Обществен барометър" - "За" или "против" тютюнопушенето на закрито"?
Снимка: Булфото

Истински спор се разрази в сайта на Север.бг и страницата ни във Фейсбук - "За" или "против" тютюнопушенето на закрито? 35 от вас са гласували на www.sever.bg.

Надделява мнението - "Определено "против", както е в другите европейски страни. Има си правила". За него са гласували 68,6%.

Определено "за", защото всички имаме равни права определят 25.7%. Предлагам да има референдум по темата дават 5.7%. Отговорът - Не съм пушач, не ме интересува са 0% от вас.

Във Фейсбук страницата ни също не сте останали безразлични към темата - "За" или "против" тютюнопушенето на закрито? От девет мнения, осем са – "против". Само един е посочил – "за".

Темата за тютюнопушенето на закрито отново излезе на "бял" свят. След като предишното управление забрани цигарите на закрито, сега сред новите управляващи се прокрадва идеята да се върне отново старото положение. Тогава обществото беше що годе доволно – половината маси бяха за пушачи, другата половина за непушачи. Собствениците обаче не бяха доволни, защото помещенията за непушачи почти винаги оставаха празни. Така те търпяха загуби. Такива имаше за тях и по време на пълната забрана на закрито.

В същото време пациентски и граждански организации твърдо се обявиха против искането на "Атака" да отпадне пълната забрана за тютюнопушенето в заведения.

Граждани и лекари бяха категорични, че отмяната на забраната би била стъпка назад за страната ни, пише News.bg.

Те бяха убедени, че  е крайно парадоксално първото нещо, което прави 42-то НС, е да се опита да прокара такова лобистко предложение. Искрата у хората е запалена вече, те са готови да протестират срещу всичко, което е срещу тях, коментираха членовете на "България без дим".

Според тях над 60% от българите подкрепят забраната за пушене на обществени места. Тютюневата индустрия губи 30% от печалбите си и това е реверанс към олигарсите й, прецениха недоволните граждани. Те изразиха убеждението си, че ресторантьорите у нас, които се смятат за най-засегнати от въведената забрана, са експлоатирани от чужди интереси.

От "България без дим" изразиха ясна позиция, че няма държавна политика за контрол на спазването на забраната в момента. Държим новият министър-председател, който и да е той, да вземе мерки държавата да се държи като държава, заявиха гражданите. Те подчертаха, че е необходимо поне 1% от акцизите, прибирани от цигарени изделия, да отиват за здравеопазване и  пожелаха да има 24-часов горещ телефон за помощ на всеки, пожелал да откаже цигарите, пише още сайта.

Всъщност, драконовски мерки срещу тютюнопушенето предприеха и в други страни по света. Само за пример -  в Русия от 1 юни т.г., а във Франция пък забраниха и електронните цигари на закрито. Причините - високата смъртност от тютюнопушене.

Дали със забрана ще се намали пушенето, не е много ясно, защото здравето е въпрос на личен избор.

Но статистиката красноречиво говори всяка година.

Тютюнопушенето е най-важната причина за заболяване и преждевременна смърт от редица хронични незаразни заболявания. Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната ситема; 80-85% от белодробния рак; 30% от всички злокачествени заболявания и 25-43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето. Тютюнът е безкомпромисен "разрушител” на човешкото здраве, оказващ пагубни последици върху всички системи на организма.

Посочените дотук увреждания на органите и системите в човешкото тяло са сред най-честите, обаче не единствените отражения на тютюнопушенето върху здравето на човека. Пушачите разрушават не само собственото си здраве. С дима от цигарата те увреждат и здравето на непушещите около тях хора, т. нар. "пасивни” пушачи. Филтрите на съвременните цигари задържат всмукването на някои от токсичните вещества на дима, но за пасивните пушачи филтри няма.

.

В България 2/3 от децата са изложени на пасивно тютюнопушене. Децата на родители-пушачи, изложени на тютюнев дим в къщи боледуват около 3 пъти по-често от децата на непушещите родители, сочи и анализ.

Затова е обяснима появата на главоболие, отпадналост, намалена работоспособност, учестяване на пулса, сълзене на очите у мнозина така наречени "непушещи пасивни пушачи”, пребиваващи там, където се пуши. Особено много страдат от пасивното пушене децата. Техният организъм е силно чувствителен към тютюневите отрови. Децата на пушачите боледуват около 3 пъти по-често от децата на непушещите родители, особено от белодробни инфекции, остри възпалителни заболявания на очите, гърлото и дихателните пътища, астматични пристъпи и др.

При тях също е установено отслабване на паметта, а оттам и намаление на успеваемостта в училище. Освен това пушенето на родителите насърчава децата към ранно пристъпване към този "занаят”, сочи и публикация на РЗИ Велико Търново.

В повечето западни страни рекламите за цигари са или скоро ще бъдат забранени или ограничени по телевизията, радиото, рекламните табла по улиците, вестниците и списанията и най-вече за младите хора.

<Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар