Вход | Регистрация

"Обществен барометър": "Имаме ли култура на потребление на биопродукти"?

"Обществен барометър": "Имаме ли култура на потребление на биопродукти"?
Снимка: sxc.hu

Все по-често в различни градове у нас се провеждат семинари или базари за продажба на екопродукти. Идеята за тях са грижа към здравето на нацията, възпитаване на култура на потребление на правилните продукти, както и насърчаване на биопроизводителите.

Не липсват и здравни предавания по ТВ ефира. 

Има ли обаче ефект от такива форуми и дискусии, и дали на пазара наистина има екологично чисти продукти?

Последният интересен и атрактивен форум бе УзанаПолянаФест в регион Север. Гордост за Велико Търново е и традиционното изложение "Здраве, Щастие, Красота". Това породи и нашият въпрос в седмичната ни анкета -  Има ли българинът култура на потребление на биопродукти?

10 наши читатели гласуваха на сайта на Север.бг – www.sever.bg. Отговорите са направо ...разтроени. 30% от гласувалите смятат - "Да, все по-често обръща внимание на етикетите и това какво консумира", толкова отговарят - "Не, не се е научил да употребява правилните храни", а 40% посочват - "Отдавна ги няма истинските екопродукти на пазара".

Екатерина Минкова от Велико Търново смята, че по-добро от градината на баба няма, а Стефан Горанов казва: "Всичко си произвеждам сам. Подготовката за това започва още от ранна пролет, когато си правя разсад. Част от него продавам, а другата част е за лично ползване. И плодове, и зеленчуци и чисто екологично месо си произвеждам. Давам и на децата. А и аз, с бабичката сме здрави. Не помня от кога не сме боледували".

Наистина, все по-често и младите хора осъзнават, че по-хубаво от градината на баба няма, затова не са редки случаите в които по-нестандартните семейства си купуват къщи, макар и с малко дворче и си отглеждам сами зеленчуците. Купуват си и мляко директно от производител, правят си сами сирене, мляко, дори хляб от пълнозърнести брашна, кълнове, сушат си плодове.

Така, те са хем далеч от шумотевицата на града, хем с екопродукти на масата. Какво по-хубаво от това, нали?

Често и жители на града си купуват продукти от познати производители, в опит да се хранят по-здравословно в забързания ден. Домашните хлебопекарните също работят на пълни обороти.

Жалко е, че май никой не повярва и на т.нар. стандарти, които наложиха от държавата – най-популярните  - "България" и  "Стара планина" Хлябът по стандарт се купува, макар че все по-често се чува от потребители, че няма разлика от другия, който не е по БДС.

За разлика от насъщния, купуването на месата по стандарт драстично е намаляло. И макар, че месните продукти нямат соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо, боя, консерватни и други добавки поръчките в магазините са станали изключително малко. Затова се работи само по заявка.

Тъй като малотрайните и дълготрайните колбаси се работят в присъствието на ветеринарен лекар и технолог дълго време и цената на чистото, едносортно месо, което се използва, е висока, няма как крайният продукт да струва евтино. Той оформя цена над 8 лева и нагоре за килограм. Но като няма потребление, производството рязко спада, отчитат и фирмите. 

И все пак специалистите съветват - гледайте внимателно какво пише на етикетите, научете кои са опасните Е-та и ги различавайте, защото в последно време фирмите започнаха да ги изписват с думи, а не с номер. Яжте и повече сурови ядки, зеленчуци и плодове от роден производител и по възможност, избягвайте вредните храни или поне не ги консумирайте често.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар