Вход | Регистрация

"Обществен барометър": Появяват ли се нови форми на протест?

"Обществен барометър": Появяват ли се нови форми на протест?
Снимка: Bulphoto

Появяват ли се нови форми на протест? Този въпрос зададохме на читателите на Север.бг, повлияни от недоволството на някои граждани вече повече от 50 дни.

57.1% от участвалите в анкетата са на мнение, че със сигурност се появяват нови форми на протест. Останалите /42.9%/ са на мнение, че както и да се протестира – ефект няма да има.

Очевидно е, че има разлика между протестите от февруари и днешните демонстрации. През зимата хората излязоха на улицата, притиснати от немотията и безпаричието, заради цените на електроенергията. Това бе протест на равнището на елементарното оцеляване. Протест срещу мизерията, беднотията, монополистите и олигархията.

1003719

В настоящите протести социалната тема изцяло липсва. Политическата авантюра с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС бе повод за началото на протестите през месец юни, които прераснаха в непоносимост към цялата политическа система и всички политически лидери, свързани с нея.

1003714

Във фотообективите, отразяващи сегашните протести, виждаме български интелектуалци и хора на изкуството. Като че ли има някакво творчество в сегашните демонстрации на недоволство. През изминалия месец, в знак на протест срещу правителството на Пламен Орешарски, хората пиха кафета пред сградата на парламента, слушаха музикални изпълнения на роял, играха футбол... Докато депутатите гласуваха лятната си отпуска, площадът пред парламента се превърна в плажна ивица.

1003718

След като лятната ваканция на депутатите започна, Ивайло Василев и съпругата му Радостина се опитаха да разпънат плакат с надпис "Оставка" на плажа на резиденция "Евксиноград" край Варна.

1003715

Днешните протестиращи, образовани граждани, апелират за повече прозрачност на управлението и власт, която възниква не отгоре надолу, а обратното.

В днешния 55-и ден на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски ще бъдат заявени намеренията и конкретните искания на протестиращите. Това ще стане на брифинг на представители на т. нар. "Протестна мрежа", която се създава от активни участници в протеста, съобщава БНР.

В съобщение до медиите се казва, че "Протестната мрежа" има за цел да се превърне в платформа за граждански контрол и коректив на некоректните спрямо обществото политически назначения и решения, обслужващи частни интереси.

За да се унищожи порочния кръг на нашата власт, не е достатъчно просто да излезем на улицата, викайки "Оставка". Истинската промяна ще дойде тогава, когато се очертае план за осъществяването на тази кауза.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар