Вход | Регистрация

"Обществен барометър": Ще доведе ли въпросът за химическо оръжие в Сирия до военна намеса?

"Обществен барометър": Ще доведе ли въпросът за химическо оръжие в Сирия до военна намеса?
Снимка: Thinkstock/Guliver

В началото на седмицата ви попитахме, скъпи читатели на Север.бг, ще доведе ли въпросът за химическо оръжие в Сирия до военна намеса. Цяла седмица сирийският въпрос е водеща тема по всички медии и се развива доста динамично.

Резултатът от анкетата ни е повече от красноречив - 88.9% от участвалите са на мнение, че ще има военна намеса. Едва 11.1% от тях нямат мнение по въпроса и нито един не смята, че няма да има военна намеса.

Екип от 20-ина специалисти на ООН по химическо оръжие проучваха дали са използвани химически оръжия при обстрела в няколко предградия на Дамаск на 21 август. Събраните от тях материали ще бъдат изпратени за анализ в лаборатории, най-вероятно във Финландия или Швеция, предава БНТ.

Поне две седмици ще са необходими на експертите за да обработят пробите, да анализират показанията на свидетели и очевидци и да излязат с някакви резултати. От тяхната работа зависи много как ще се развие ситуацията около Сирия. Редица държави вече казаха, че ще определят политиката си, след като чуят техните изводи. Резултатите ще покажат само дали е било използвано химическо оръжие, но не няма да докажат кой го е използвал, въпреки че могат да хвърлят светлина върху произхода на оръжията и страната производител.

Малкото парче земя на географската карта на света - Сирия, е доста апетитно всъщност. Това се дължи надве огромни находища на природен газ в лицето на Левантийския басейн и Южен Парс. Те са основата на напрежението, което се получи между сунити и шиити през последните години. Тук са замесени и великите сили... Ето каква е тяхната позиция след ужасната атака с химическо оръжие, извършена в предградие на Дамаск.

Парламентът на Великобритания отхвърли участието на страната във военна операция в Сирия. Правителството поиска от Камарата на представителите пълномощия за военни удари срещу химическия арсенал на президента Башар ал Асад. Опозиционните лейбъристи обаче блокираха искането с подкрепата на тридесет депутати от Консервативната партия на министър-председателя Дейвид Камерън.

Лидерът на опозицията Ед Милибанд поиска решение за намеса да бъде взето едва след като излезе заключението от проверката на инспекторите за предполагаемата химическа атака в Сирия, и само след като въз основа на изводите на ООН Камарата на общините проведе второ гласуване. Британският премиер обеща, че би започнал война едва след приключването на разследването в Сирия.

 

САЩ излязоха със свои заключения за станалото в Дамаск. Вашингтон обяви, че има достатъчно доказателства, че режимът на Башар Асад е използвал нервопаралитичен газ срещу своя народ. Така при нападението на миналата седмица са загинали повече от 1400 души, над 400 от тях са деца, смята американското правителство.

"След внимателно обмисляне реших, че Съединените щати трябва да предприемат военни действия срещу цели на сирийския режим. Това няма да бъде неограничена намеса. Няма да пращаме войски на терен. Действията ни ще бъдат ограничени по продължителност и мащаби", заяви Барак Обама, президент на САЩ, цитиран от БНТ.

Военната операция срещу режима на Башар Асад в Сирия няма да е преди 9 септември, тъй като американският президент поиска от Конгреса да одобри военната намеса в Сирия.

В обръщение към нацията като аргумент Обама посочи смъртта на хиляда души при нападението с химическо оръжие. Целта е да се възпре режима на Асад да използва оръжия за масово поразяване. Той посочи, че като главнокомандващ на въоръжените сили, вече е взел решение за военна намеса, защото е убеден, че това е в интерес на националната сигурност.

"Но аз не забравям, че съм президент на най-старата конституционна демокрация в света. Затова взех второ решение - да поискам разрешение за употреба на сила от представителите на американския народ в Конгреса", допълни Барак Обама, президент на САЩ.

 

Русия определи като неприемливи заплахите на Вашингтон да използва сила в Сирия. Руското външно министерство смята, че всяка едностранна акция ще бъде в нарушение на международното право. Руският президент Владимир Путин определи твърденията, че сирийският режим е използвал химически оръжия като провокация. Путин призова САЩ да подкрепят своите обвинения срещу Дамаск с конкретни доказателства.

"Здравият разум говори сам за себе си. Сирийските войски са в настъпление и в някой региони са обкръжили бунтовниците. В тези условия да се дава коз в ръцете на тези, които постоянно призовават към външна военна намеса е пълна глупост, още повече в деня на пристигането на наблюдателите от ООН. Убеден съм, че това е провокация от страна на тези, които искат да въвлекат други страни в сирийския конфликт и да се сдобият с подкрепата на могъщи участници в международните дела като САЩ.", заяви Владимир Путин, предава БНР.

Той се обърна към американския си колега Барак Обама като към Нобелов лауреат за мир и го прикани да се замисли за жертвите на евентуален удар срещу Сирия, сред които ще има и мирни жители.

Руският президент изрази увереност, че идната седмица по време на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург ще може да разговаря по тези теми с Барак Обама и че форумът ще предостави добра възможност световните лидери да обсъдят сирийската криза.

Международната общност трябва да прояви инициатива, за да сложи край на войната в Сирия, заяви днес външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, пише БТА.

"За съжаление вече минаха десет дни (след инцидента с използването на химическо оръжие), а Съветът за сигурност така и не можа да излезе с единна позиция. Ако сега не бъде даден отговор, в бъдеще кръгове и страни по целия свят, разполагащи с химическо оръжие, ще се чувстват много по-свободно и отново ще има смърт", подчерта Давутоглу и заяви, че Турция, както досега, предпочита Съветът за сигурност на ООН да приеме решение за Сирия, особено отчитайки факта, че в Сирия открито са били нарушени международните норми и правила.

"Евентуална военна намеса в Сирия трябва да бъде неограничена, подобна на онази, която бе осъществена в Косово през 1998 и 1999 година. Военната операция трябва да има за цел да бъде сложен край на режима в Дамаск, а не да се ограничи с удари", категоричен е турският премиер Р. Т .Ердоган.

Според Ердоган, турските въоръжени сили имат пълномощие за участие във военна операция срещу Сирия и не се налага свикването на парламента.

Външната комисия на Европейския парламент, която проведе специално закрито заседание за Сирия, не излезе с позиция "за" или "против" евентуални удари. Евродепутатите осъдиха употребата на химическо оръжие и продължаващото насилие и отново призоваха за политическо решение.

"Европейските страни ще имат различни мнения по какъв начин и дали въобще биха участвали в евентуална интервенция, това трябва да бъде обмислено. Смятам, че със или без военни удари, ние трябва да продължим да търсим политическо решение, което ще прекрати избиването на хора и използването на подобни оръжия", заяви след заседанието председателят на външната комисия - германският евродепутат Елмар Брок.

На 5 и 6 септември тази година в руския град Сан Петербург ще се проведе осмата среща на лидерите на Г-20.

Към България досега не са отправяни искания за подкрепа или за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия.

Президентът Росен Плевнелиев призова парламентът да дебатира по кризата в Сирия и позицията на България по нея.

Със заповед на министър-председателя ще бъде създаден Национален оперативен щаб по отношение на кризата в Близкия Изток.Той ще е на две нива на управление – МВР и два тактически оперативни щаба в Елхово и в Хасково. Приоритет за оперативния щаб в Елхово ще бъде наблюдението на държавната граница и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури, а за щаба в Хасково – осигуряването на приемането на бежанския поток и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури.

Страната обаче се подготвя да поеме евентуален бежански поток. През седмицата правителството отпусна средства за увеличаване на капацитета за временно настаняване на бежанци с 500 места, защото съществуващият към момента е изчерпан. Предвид увеличаващия се поток от нелегално преминаващи южната граница откъм Турция, са предприети и допълнителни мерки за засилване на контрола по граничните пунктове.

По думите на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, отговаряща за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи, България трябва да се готви за по-голяма вълна от сирийски бежанци. Георгиева увери, че страната ни може да разчита на помощ от партньорите си в ЕС.

Българското правителство може да получи техническа и оперативна помощ за охрана на границата си по линия на Фронтекс. Възможно е да се ползват и европейски фондове, макар средствата, останали за спешни мерки през тази година, да са ограничени.

 

Папа Франциск обяви тази седмица 7 септември за ден на молитва за мир в Сирия и целия Близък изток. Пред хиляди вярващи, събрали се на неделна служба, той призова всички да отворят сърцата си и молитвата за мир да бъде чута и оръжията да бъдат оставени.

"Нека отекне силно призивът за един мирен свят", заяви главата на Римокатолическата църква пред десетките хиляди богомолци на площада "Свети Петър" в Рим.

Най-малко 93 000 души, сред които хиляди деца, са загинали от началото на гражданската война в Сирия през март 2011 г., сочат последните доклади на ООН, пише вестник "Дневник".

От юли миналата година насам месечно живота си губят най-малко 5000 сирийци. За сравнение, дори в най-кръвопролитните моменти от войната в Ирак през 2006 г. броят на жертвите само на два пъти е надминавал 3000 души за месец, отбелязва Би Би Си.

Смразяващи данни. Не съм специалист, но дали една военна атака би помогнала за разрешение на сирийския въпрос? Дали 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар