Вход | Регистрация

"Обществен барометър": Ще доведе ли до оставка на кабинета студентският бунт?

"Обществен барометър": Ще доведе ли до оставка на кабинета студентският бунт?
Снимка: Булфото

От началото на студентската окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" изминаха две седмици. Акцията бе подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната. Десетки преподаватели също подкрепиха студентите. Към протеста се присъединиха и ученици от средни училища.

Бъдещите висшисти заедно с техните подгласници се обявиха в специална декларация за незабавна оставка на правителството, разпускане на парламента и нов обществен договор.

В началото на миналата седмица потърсихме общественото мнение дали студентският бунт ще доведе до оставка на правителството на Пламен Орешарски. 66.7 на сто от участвалите в анкета са на мнениче, че това е напълно възможно, имайки предвид, че протестът набира все повече съмишленици. 33.3 на сто са на мнение, че тези действия няма да доведат до никаква промяна.

Подпис под декларацията са сложили досега студенти от Национален щаб на Ранобудните студентите от СУ "Св. Климент Охридски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Нов Български университет, НАТФИЗ, УНСС, Пловдивски университет, Технически университет – София, Национална художествена академия, Национална музикална академиа, Медицински университет – София, УАСГ, Бургаски свободен университет, Русенски университет, Икономически университет - Варна, Лесотехнически университет.

Става ясно, че болшинството от българския народ подкрепя студентския бунт. Всеки има конституционно право да стачкува и да изразява своето несъгласия. Проблемът идва обаче, когато с действията си студентите, окупирайки университетски зали, нарушават ритъма на учебния процес. Студентските съвети на съответните висши училища също се обявиха против окупацията на висшите учебни заведения на среща с министъра на образованието Анелия Клисарова.

Несъмнено общественото недоволство срещу политическия елит в страната ни ескалира. Вече повече от четири месеца протестиращи са на улицата, от две седмици и студентите, искат не само оставката на това правителство, а и повече прозрачност и яснота в управленските действия. Но вижда и чува ли некой!?

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар