Вход | Регистрация

„Обществен барометър“: Ще изненада ли зимата пак Общината?

„Обществен барометър“: Ще изненада ли зимата пак Общината?
Снимка: Булфото

"Ще изненада ли зимата пак Общината?" ви попитахме тази седмица на сайта. 57,1% от гласувалите в анкетата са заложили на отговора "Да, както винаги", 42,9% са гласували за "Не, този път ще се справят". Като цяло на гражданите, които попитахме лично, им се иска "поне една зима първият сняг да не е изненада, предвид това, че все пак лятото мина отдавна и е съвсем нормално зимата и съпътстващата я обстановка по пътищата да е нормална за сезона". Отговорът на други бе в стил "разбира се, да не изневеряваме на традицията".

От години оправданията на общините и почистващите служби е, че недостигът на средства е причина за лошото състояние на пътищата (особено междуселските) през зимата. Тази година обаче държавата е заложила 3,5 млн лева за подготовка на пътищата за зимния сезон, а за снегопочистването – 60 млн. лева. Бюджетът е с 10 млн. лева повече от миналата година, когато реално са похарчени 43 млн. лева. Сравнението направи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева във Варна. Тя уточни, че подготовката за посрещането на снега вече е започнала и до края на октомври трябва да бъдат осигурени необходимите материали за чистенето на мрежата. По думите й през последните десет дни на месеца ще бъде свикана национална среща, на която ще бъде представена готовността на всички областни пътни управления за зимата.

Директорът на дирекция "Управление при кризи" в Община Русе Спасимир Димитров вече представи готовността на Община Русе за зимата. По думите му има изготвена актуализирана програма за снегопочистване на входно-изходната мрежа на град Русе, в чертите на града и четвъртокласната пътна мрежа между населените места в общината, а фирмите, които са в договорни отношения с Общината за почистване и поддържане на пътната мрежа, въвеждат денонощно дежурство през зимния експлоатационен период от 1 ноември 2013 г.

Координацията между отделните институции включва ежедневна обмяна на информация за метеорологичната обстановка, състоянието на пътищата между населените места и проходимостта им. Мерки ще се предприемат в зависимост от състоянието на метеорологичните условия и тенденциите за тяхното развитие.

Като един от проблемите за качествено почистване на пътната артерия в града Димитров посочи паркираните по улиците автомобили, които възпрепятстват преминаването на почистващата техника. За тази година е предвидено използването на малогабаритна техника, която ще се ползва и за по-тесните улици както в централната градска част, така и в кварталите. Подобен тип техника е предвидена и за тротоарни площи.

За болните хора, бременните и хората на хемодиализа е предвидено поддържането на постоянна връзка с кметовете на населените места, за да се осигури транспортирането им до здравни заведения с новополучена високопроходима техника на ОУ "ПБЗН". Извличането на закъсали превозни средства ще се извършва с високопроходима техника на общината . През изминалите година с този тип техника са извличани закъсали автомобили най-вече на входно-изходните пътища в града. Отоплението на всички общински, здравни, социални заведения и детски градини е финансово обезпечено, допълни Димитров.

През 2013 г. Община Русе е заплатила за зимно поддържане на 4-те категории пътища 706 811 лв. Размерът на средствата за този зимен сезон, които гарантират нормално поддържане на градската и общинска пътна мрежа при средни метеорологични и климатични условия, определени на базата на опита от предходните години, е около 1,1 млн. лева.

За настаняване на бедстващи хора и такива, които са останали без подслон, Община Русе има слючени договори с хижа "Приста" за 100 места, помещение за временно настаняване на хора в с. Бъзън за 15 души.

Когато говорим за подготовка за зимния сезон и изискваме от местните власти и държавата да бъдат отговорни към гражданите, като осигуряват нормално състояние на пътната мрежа и поемат отговорността да помагат на бедстващи хора и автомобили, не бива да се пренебрегва и омаловажава личната отговорност на всеки един участник в движението на пътя и конкретно на водачите по този въпрос.

Подготовката на автомобилите за зимния период също е актуален въпрос и касае собствениците и водачи на леки автомобили, както и професионалните шофьори на товарните автомобили и автобусите. Важна е не само техническата подготовка, но и смяната на летните гуми със зимни, както и предвиждането на вериги за внезапни снежни "ситуации".

За да бъде пътуването при зимни условия максимално безпроблемно, много е важно и водачите да спазват някои съвети - здравни. Ако, въпреки всичко, снежният "капан" застави шофьорите и пътниците в автомобила да прекарат часове на пътя, докато той бъде разчистен от снегорините, е от значение да се помнят няколко съвета, за да не се получи отравяне с газове при работещ дълго време двигател.

Рисковият фактор е отделяне от ауспуха на автомобила (особено при стари автомобили без катализатор) на въглероден окис. Вдишан в големи концентрации и продължително време (над половин час), въглеродният монооксид е смъртоносен. Ако сте на място в кола, с работещ двигател, виелицата ви е блокирала, периодично осигурявайте възможност на газовете да се разсейват в околния въздух – разривайте снега и не позволявайте на газовете да се просмукват в купето. Но, ако се появи нервна възбуда, последвана от виене на свят, сънливост, интензивно порозовяване на кожата - това са много тревожни признаци, които предполагат интоксикация на организма и правят абсолютно наложително дишането на чист въздух и търенето на медицинска помощ в спешен порядък.

Последвайте << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар