Вход | Регистрация

"Обществен барометър": Ще скочат ли сметките за ток въпреки намалението?

"Обществен барометър": Ще скочат ли сметките за ток въпреки намалението?
Снимка: inews.bg

Ще скочат ли сметките за ток въпреки намалението от  1 август?

Това ви попитахме в нашата седмична анкета.

От само шестимата гласували голяма част или 83,3% смятат, че - "Да, ще има отново вълна на недоволство", а останалите 16.7% смятат, че това не е никакво намаление, защото е само от 5%!

Дали това минимално намаление от 1 август тази година няма да е поредната бомба, която цъка бавно? И няма отново да изкара хората на улицата, заради монополите? И дали това то няма да има бумерангов ефект върху потребителите? 

Великотърновци, анкетирани по улиците на града също са на мнение, че намалението ще има обратен ефект.

"То се измерва в малко. Смятайте, на сума от 50 лева на месец, в всички там енергии, пренос, зелена енергия и прочие, 5% са 2.50 лева. Това въобще не ме бърка, нито ме топли. Тези пари дори и за ден не могат да ми стигнат за да се прехраня", пресмята 60-годишния Петър Кръстев. 

"Ще видите, че това намаление ще ни излезе солено. Аз чета и гледам телевизия, специалистите казват, че това ще се отрази на платеца", пояснява и 65-годишната Петка Монева.

"Мирише" ми на нови протести", отговори и 30-годишния Стоян.

Експерти наистина са на мнение, че цената на тока ще поскъпне догодина заради намалението й с пет на сто от август. Това заяви бившият енергиен министър Делян Добрев, цитиран от Дарик. Той сигнализира, че с намалението на таксата за пренос е трябвало да се актуализират и договорите с държавните енергийни дружества в тяхна полза, но това не е направено.

В следствие на това бизнесът зад граница, който купува ток от българските централи, има по-ниска цена с около 20 лева на мегават час, а тези пари са изгубени за родните дружества. Според Делян Добрев с продажбата на по-ниска цена на ток в чужбина, се прави износ на работни места. В същото време бизнесът у нас плаща скъп ток, а в енергетиката се отварят дефицити. Всичко това ще доведе до нова вълна от съкращения и по-скъп ток за потребителите.

"Никога не съм си позволявал да давам прогнози за цената на електроенергията в проценти, защото вярвам, че това е работа на регулатора. Няма да го направя и в момента. Ще дам един пример – вместо да увеличим цената на тока с 10%, я намаляме с 5% и ви казваме, че няма да плащате 110%, а ще плащате 95%. А ние ще преведем едни пари от държавния бюджет в енергетиката. Но тези пари в държавният бюджет от къде идват, нали пак от нашите данъци, или от кредити за бъдещи поколения. Сметката, която се плаща в момента в енергетиката, не е 95%”, разясни Добрев.

За 5-процентното намаление на тока икономистът Кольо Парамов в интервю за БНР обясни, че това е пропаганден трик: "Всяко политическо пропагандиране, което се прави с икономически мерки, трябва да бъде достатъчно добре обосновано, за да се види дали има смисъл". 

Енергийният експерт към КТ "Подкрепа" Ангел Божилов отговори на мнението на Парамов за 5-процентото намаление като заяви: "Никой никога не е декларирал категорично, че такова намаление ще има. Това беше интерпретирано в медиите малко по-категорично, но практически тезата на регулаторната комисия беше, че евентуално това би довело до подобно намаление. Трябва да е ясно на всички нас, че електроенергията няма как да бъде намалена като цена без тотално реструктуриране и оптимизиране на енергийната система. Така че всички тези решения, аз съм склонен да се съглася с г-н Парамов, са пиар трикове".

Има намаление на сметките за ток, категоричен пък беше директорът на "Енерго- Про" Стефан Абаджиев пред bTV. По негови думи потребителите остават с грешни впечатления, че сметките им са се вдигнали. Причината според Абаджиев е фактът, че от години се наблюдава тенденция на повишаване на потреблението на електроенергията за август спрямо юли.

Трябва да се търси златно сечение, да не се получи обратна реакция – ако хората не плащат, ЕРП-тата спират да плащат на НЕК, обясни и Таско Ерменков, депутат.

Обсъжда се и възможността енергоразпределителните дружества да уведомят абонатите си при повишаване на потреблението.

"Сметките за ток за бита през август не само не са увеличени, но са се понижили средно с 12 % в сравнение с август миналата година".  Това обявиха от трите електроразпределителните дружества на изслушване в две парламентарни комисии. Изслушването е по повод оплакванията от абонати за високи сметки за ток, въпреки обявеното намаление с 5 на сто от 1 август.

Според представителите на енергийните дружества, за цялата страна имало само 9 жалби за по-високи августовски сметки.

С толкова мнения на експерти и бизнес, човек започва да се обърква, май. И дори и да разсъждава или не, красноречиви са ежемесечните му сметки за ток, които го "бъркат" в джоба. И намалението сякаш не му се отразява. Защото  който си "позволява” да изконсумира месечно 100 квтч. дневна електроенергия и 50 квтч. нощна, ще "спестява” всеки месец ... едва 90 стотинки, са изчислили колеги от онлайн медия.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар