Вход | Регистрация

"Човешка грешка" дерайлира влака до гара Калояновец - обновена

"Човешка грешка" дерайлира влака до гара Калояновец - обновена
Снимка: Булфото

"Човешка грешка" е причината за вчерашната влакова катастрофата, станала в близост до гара Калояновец, край Стара Загора.

При нея загина машинистът - 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив, а 14 души бяха ранени.

В самата гара като влиза влакът, сигнализацията е светела за отклонение, но де факто не е намалилена скоростта, намалили са я само от 100 на 98 км., а отклонението е с 40 км, в което е трябвало да влязат. Самите машинисти не са си свършили работата. Това не е автоматично устройство, което да движи влака, това не е компютър, поясни изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев, цитиран от БНР.

Не е вярно, че скоростта на влака е била висока, обясни пък Николина от София, за "Дарик", която е в болница:

"Влакът караше с нормална скорост, не повече от 40 км/ч. През целия път влака караше бавно. Нещо са направили - или не са обърнали стрелката, или е некачествен ремонтът. Чувам, че казват, че е карал със 100 километра в час и не бил взел завоя. Искат да изкарат машиниста виновен, че е бил млад, че скоро започнал работа. Това не е вярно, караше съвсем нормално, защото ние излизаме от гарата - не е набрал скорост. Момчетата от ромската махала много ни помогнаха. Мен ме пренесе едно циганче. Имаше много пушек, във вагона не се виждаше нищо", поясни тя.

Щетите от кървавия инцидент са около 2 млн. лева.

Предстои ремонт на чисто новия железопътен път, който беше пуснат в експлоатация преди едва два месеца. 

При влизането с висока скорост, влакът София - Варна с три вагона от композицията дерайлира. Инцидентът се случва на няколко метра след гарата. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар