Вход | Регистрация

100 години от Първата световна война

100 години от Първата световна война
Уикипедия

Днес отбелязваме годишнина от Сараевския атентат и началото на Първата световна война.

Тя започва след покушение срещу австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга София Хохенберг, извършено на 15 юни (28 юни нов стил), Видовден, 1914 г. в Сараево, главния град на Босна, от босненският студент от сръбски произход Гаврило Принцип. 

Франц Фердинад пристига в Сараево по покана на ген. Оскар Потиорек. Малко преди 10 ч. сутринта в неделя на 28 юни 1914 г. австрийската делегация слиза на Сараевската гара. В 10:10 ч. кортеж от шест автомобила (височайшата двойка пътува във втория заедно с ген. Потиорек), преминава през централните улици, приветстван от насъбралите се тълпи.

Франц Фердинанд влиза в градската ратуша, за да чете реч и да смъмри администрацията за липсата на ред и мерки за безопасност. След това един от придворните му, барон Морсе (Morsey), му предлага незабавно да напусне града.

Поспешно обясняват на водача му, че трябва да мине по друг път, и той започва бавно да обръща тежката кола в правилната посока. В този момент автомобилът минава покрай тротоарно кафене край Латинския мост, където се е настанил Гаврило Принцип. Студентът с изумление забелязва своите мишени и стреля с браунинг по колата, като улучва тялото на София и врата на Франц Фердинанд. 

След известието за убийство в Сараево започва антисръбски погром. 

Понеже в убийството се оказва замесена Сърбия, след около месец Австро-Унгария ѝ предявява т.нар. Юлски ултиматум с умишлено неизпълними клаузи. Въпреки че били почти изцяло приети от Сърбия (не се съгласила единствено с искането да се допуснат австро-унгарски следователи да разследват офицери от сръбската армия за съпричастност към убийството), австро-унгарските ръководители заявяват, че са недоволни от отговора и обявяват война на Сърбия. За да изпълни предварително сключен със Сръбското кралство договор за взаимопомощ и подкрепа, а и за да защити интересите си в региона, Русия от своя обявява война на Австро-Унгария. Така започва Първата световна война.

<<Sever.bg във Facebook>>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар