Вход | Регистрация

21 май - Международен ден за съпричастност с болните от СПИН

21 май - Международен ден за съпричастност с болните от СПИН

Светът отбелязва днес Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Мотото тази година е "Заедно да спрем СПИН!”
 
Международният Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Денят е повод хората от различни страни да заговорят за СПИН. На този ден през тази година са мобилизирани общо 1 200 неправителствени организации, работещи по въпросите на ХИВ и СПИН в общо 115 държави. В продължение на 34 години Денят се чества ежегодно, като в света се провеждат десетки хиляди бдения, възпоменания, чайни церемонии, помени в храмове и мирни шествия.  Денят за съпричастност е важен знак за солидарност по всички континенти и символизира надеждата за новите поколения.  
 
От началото на 2017 г.  в  страната са регистрирани 82 ХИВ-серопозитивни лица. Към 16 май 2017 г.  2 556 лица са ХИВ-позитивни в България. 
 
По данни на секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дефицит в страната починалите с ХИВ/СПИН през 2016 г. са 22 лица, а общо от 1986 г. броят на починалите е вече над 1000.
 
По повод Международния ден РЗИ-Добрич проведе информационна кампания в област Добрич с раздаване на  презервативи и здравно – образователни материали на млади хора. През месец май в учебни заведения от Добрич, Тервел, Балчик, Шабла и Ген. Тошево се провеждат обучения по темата.  

До 23 май включително е предвидено провеждане на  дни на отворени врати на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН при РЗИ-Добрич. Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в КАБКИС, който работи към РЗИ – Добрич, всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа. 
източник: dariknews.bg


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар