Вход | Регистрация

48 г. затвор поискаха за нападателите на бизнесмена Атанас Атанасов в "Хаинбоаз"

Днес делото срещу трима от тях се гледа във В.Търново

48 г. затвор поискаха за нападателите на бизнесмена Атанас Атанасов в "Хаинбоаз"

Общо 48 години затвор за трима обвиняеми поиска днес Окръжна прокуратура във В.Търново по делото за въоръжения грабеж в прохода "Хаинбоаз" през август 2011 г. Тогава беше тежко ранен и ограбен бизнесменът Атанас Атанасов.

За 20 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим, поиска обвинението за Ивайло Василев, който е обвинен във въоръжен грабеж, придружен с тежка телесна повреда. Към това се прибавят съучастие и помагачество, кражба на автомобил, унищожаване на чужда собственост и незаконно притежание на боеприпаси.

За втория обвиняем Бойчо Тодоров прокуратурата иска 18 години лишаване от свобода при първоначално строг режим. Той е обвинен в съучастие и помагачество, притежаване на незаконно оръжие и боеприпаси, кражба на автомобил, унищожаване на чужда собственост.

За Иван Райков искането е 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и да бъде арестуван. Мъжът е на свобода, тъй като е представил медицински документи, че страда от биполярно психологично разстройство. Съдебна експертиза обаче доказа, че Райков може да изтърпи съдебното си наказание. Той също е обвинен в помагачество към престъплението, защото е предоставил информация на Ивайло Василев за пострадалия Атанас Атанасов.

Ивайло Василев, Бойчо Тодоров, Хосе Мартинез и Иван Райков са обвинени във въоръжен грабеж, придружен с тежка телесна повреда, както и в съучастие и помагачество, кражба на автомобил, унищожаване на чужда собственост и незаконно притежание на боеприпаси. Производството срещу гватемалеца Хосе Мартинез е прекратено на 30 април 2014 г., когато той избягва от Централен затвор – София.

На 3 август 2011 г.те стреляха по автомобила на бизнесмена атанасов, който се движел по път Велико Търново – Гурково. Двама маскирани мъже са спрели автомобила след разклона за с. Въглевци и простреляли Атанасов в бедрото. От силна кръвозагуба пострадалият изпаднал в кома.

65 656 лева са отнели нападателите от него, след което се укрили, а Областната дирекция на МВР започна мащабна акция, за да го открие.

415 000 лева е гражданският иск на пострадалия Атанасов. От тях 400 000 лева са за неимуществени вреди и 15 000 лева за имуществени вреди.

<< Sever.bg във Facebook >>    



Източник: Агенция "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар