Вход | Регистрация

50 лица е капацитетът на новия арест в Плевенския затвор

Той е преустроен от затворници по европейски стандарт

50 лица е капацитетът на новия арест в Плевенския затвор
Снимка: Wikipedia

Ремонтирания арест в Плевенския затвор откриват днес, съобщават от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Сред официалните гости на събитието са заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията” /ГДИН/ Свилен Цветанов, директорът на затвора в Плевен Иван Петков.

50 лица е капацитетът на новите 8 килии, помещаващи се в преобразувани помещения в затвора. Подлежащите на арест жени и непълнолетни имат отделно обособени килии. Новите помещения са съобразени с европейските изисквания за пространство, отопление и осветеност, а техните обитатели ще имат възможност да ползват спортни уреди, библиотека, както и да ползват магазина на затвора.

Новите арестни помещения са преобразувани изцяло с труд на лишени от свобода от затвора в Плевен. Ремонтните дейности са осъществени в рамките на строителни курсове за придобиване на професионална квалификация, реализиращи се в затвора по линия на Норвежкия финансов механизъм по проект "Нова възможност за активна адаптация в обществото” /Програма БГ 15 "Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане под стража”/.

Средствата за строителните материали са на стойност 26 000 лева, предоставени са от бюджета на ГДИН.
Преместването на следствения арест в сградата на затвора в Плевен е в изпълнение на Плана за административни, финансови и организационни мерки за оптимизиране на дейността и разходите на ГДИН, сред целите на който е и подобряване условията за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и на задържането под стража.

Министерството на правосъдието ще продължи политиката на преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно. Целта е по-оптимално използване на човешкия ресурс по линия на надзорно-охранителния състав и по-добри условия за арестантите, които се настаняват в изцяло ремонтирани помещения по европейски изисквания и могат да ползват съоръжения на затвора.

В края на март т.г. беше преместен арестът в Бургас в ремонтирано помещение на местния затвор. Планира се до края на 2015 г. да бъдат преместени също арестите в Ловеч, Дупница и Кюстендил.

< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар