Вход | Регистрация

А вие, изпратихте ли вече коледни картички?

А вие, изпратихте ли вече коледни картички?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Безспорно най-празничното време през годината са Коледните и Новогодишни празници. От началото на декември по радиото звучат коледни песни, от телевизионния екран ни напомнят, че е време да помислим за подаръците, които ще сложим под елхата, улиците, площадите, домовете ни грейват с празнични светлини и украса. Във въздуха се носи вълнението и еуфорията на Коледния дух - усещане за спокойствие, топлина и семеен уют, повече красота, доброта и любов.

Но какво е Коледа без подарък!

Изпращали ли сте коледни картички по пощата, по онази - традиционната, не по електронната? А получавали ли сте? Тези от вас, които отговорят положително ще ме подкрепят, че чувството от такъв коледен подарък е прекрасно. В следващите редове ще се опитам да докажа на останалите, че изпращането на картички с поздравления по пощата не само не е старомодно, ами напротив може да бъде забавно.

Коледни пощенски картички в България се изпращат повече от век. Първите поръчки за пощенски картички са правени в чужбина, малко след това и у нас.

1134465

Предполагам, всяка година пада голяма главоблъсканица по Коледа в измислянето на нещо различно за подарък. Защо тази да не е картичка? Голяма радост е да намериш нещо в пощенската си кутия, адресирано до теб. Нямам предвид безбройните сметки и ненужно много каталози и реклами. Още по-голяма радост е да отвориш плика, да намериш красива картичка вътре с празнично пожелание, измислено специално за теб. Оставяйки я на видно място в дома си, ще си спомняш с усмивка за подателя й. 

Няма начин да не сте попадали, ровейки се в прашни кутии за обувки, куфари, шкафове и чекмеджета на бабите ви, на колекции от стари пожълтели пощенски картички - коя от коя по-чудна - рисувани, плетени, с фотографии...

Тъжно е, че през задъханото ежедневие, робуващо на новите технологии, ръчноизписаните писма и картички драстично намаляват. Ние какво наследство ще оставим на нашите деца, ще намират ли и те кашони със снимки, картички, писма, разказващи спомените на живота ни?

Изпращането на пощенски картички може и да е забавно и авантюристично. Преди години един португалец, голям привърженик на този начин на комуникация, създава посткросинга /postcrossing/. След регистрация, изпращаш картичка на непознат и получаваш друга в отговор, на случаен принцип. С минимални инвестиции в картичка и марка, получаваш в замяна положителни емоции, трепетно очакване и приятна изненада в пощенската кутия. Започнала просто като забавление, тази идея се превръща в социална мрежа, което днес обхваща 199 държави.

Побързайте и зарадвайте своите роднини и приятели, изпратете им картички за Коледните и Новогодишните празници и ги накарайте да се почустват специални, дарявайки им усмихнато настроение. Няма значение дали картичката ще е купена, или пък ръчно направена. Важното е да е от душа и сърце!

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар