Вход | Регистрация

Архангеловден е!

Архангеловден е!
bg-patriarshia.bg

Българската православна църква отбелязва Архангеловден.

Той е в чест на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели, архангели и другите небесни сили. Денят е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

На светеца се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината. В много райони на страната на този ден се коли курбан и се правят обредни хлябове. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Св. Архангеле, Св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!"

Св. Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.

По повод празника в църкви в цялата страна ще бъдат отслужени литургии.

Днес имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Aлина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Милко, Мила, Милен, Милка, Рангел, Рафаил, Гавраил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Емилия, Емил, Райко, Пламен, Огнян, .

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар