Вход | Регистрация

Архитекти и юристи призовават за промени в законодателството

Специалисти от цялата страна ще издадат предложения за промени в законите за културното наследство и устройство на териториите в частта им, засягаща опазването на сградите - паметници на културата

Архитекти и юристи призовават за промени в законодателството
Снимка: Север.бг

Днес бяха представени основните теми и проблеми, разисквани на провелия се през изминалите дни семинар във Велико Търново на тема "За по-категорично прилагане на нормативната база, регламентираща поддържането на сградния фонд от собствениците му". Основен момент на срещата е бил проблемът с разрушаващите се сгради и тези с неподдържани фасади в градовете.

"На двудневния форум протече интересна дискусия и размяна на мнения, в резултат на което се предвижда да се издаде предложение към заинтересованите министерства, което би довело до законодателна промяна в Закона за културното наследство и Закона за устройство на териториите в частта им, която засяга опазването на сградите - паметници на културата", заяви арх. Иво Терзийски, главен архитект на Община Велико Търново.

Издирването на собствениците на сгради – културно-историческо наследство е един от основните проблеми на местните администрации в цялата страна. Много често собствениците са в чужбина. Като друг голям проблем специалистите са посочили тромавата процедура по нормативната документация по укрепването и ремонта на паметниците на културата, която понякога може да отнеме и година. Това време е прекалено дълго и може да доведе до разрушаване на сгради.

Би трябвало да се разграничат стойностните характеристики на отделните сгради, определени за паметници на културата, като националните да бъдат в един режим и местните - в други. Обсъдени са и местните наредби по закона за устройство на територията, които повечето участници определили като не добре работещи.

"Около 1500 са сградите в централната част на Велико Търново, от Общината до площада на Царевец. 90 на сто от тях имат нужда поне от външен ремонт. Решаването на проблемите в градския център няма да е с благ мехлем, а ще стане с горчиви хапове, дори с хирургична намеса", образно се изрази арх. Терзиев.

Необходимо е промяна в Закона за културното наследство и се изисква прецизиране и яснота върху това какви задължения и права имат собственикът на имота, кметът, инспекторът и държавата.

Специалисти са дали предложение да се предприемат бързи действия срещу безстопанствеността на собствениците. Някои от участниците във форума са предложили достигане до по-крайни мерки като отнемане на имота.

Не са малко драстичните случаи на целенасочено унищожаване на паметници на културата, съобщи арх. Милен Маринов, регионален инспектор към Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата. Написани са редица актове за административно нарушение, но арх. Маринов не пожела да сподели пред журналисти примери за такива обекти.

Във форума, който е минал под формата на кръгла маса са взели участие 50 участника от 28 общини в страната, сред които главни архитекти, юристи, инженери и представители на Националния институт на паметници на културата, експерти от съответните общини, представители на Сдружението на архитектите в България, Националното сдружение на общините в България, Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Срещата е първа по рода си и се организира по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов и главния архитект Иво Терзийски.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар