Вход | Регистрация

Атентаторите в Сарафово са се "изтеглили" през Русе

Изводът е на главния прокурор Сотир Цацаров

Атентаторите в Сарафово са се "изтеглили" през Русе
Снимка: Булфото

Двамата оцелели организатори на атентата на летището край Бургас са напуснали България най-вероятно през Русе. Това съобщи за БНР главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "24 часа". Шофьорската книжка на единия пък е намерена на пътя Русе-Разград, на 4 км. от Цар Калоян.

Терористите са наели четири различни коли, докато били в България, съобщава още вестникът. С тези автомобили те обикаляли по морето и подготвяли атентата, който уби на място петима израелски туристи и един български шофьор на 18 юли 2012 г.

Според последните данни от разследването Филип, Рико и Браян Дженсън са фалшивите имена на тримата, които са организирали атентата, а фалшивите им документи са били изработени в Ливан. Вече е безспорно доказано, че двамата оцелели всъщност били граждани на Австралия и Канада, но от повече от 6 г. живеели в Ливан.

По време на огледа на мястото на атентата бе открита фалшивата шофьорска книжка на Филип, а с фалшива социална книжка е нает и автомобил в Равда на името на Браян Дженсън. Третият документ е намереният в Цар Калоян, откъдето вероятно е преминал маршрутът на терористите за отстъпление.

Специални кодове позволявали на супермодерното взривно усторойство да не блокира и да бъде задействано с дистанционно, без да има шанс да бъде заглушено или изолирано от какъвто и да е вид антитерористични мерки. Веднага след като автобусът с туристи бе взривен, двамата оцелели атентатори са напуснали България най-вероятно през Русе.

"По едни или други причини - поради грешка или поради някакви субективни причини, свързани с извършителите, взривното устройство е било задействано по-рано. Това по-ранно задействане е причинило тези жертви", разкри Цацаров.

"Има данни, че атентаторът не е възнамерявал да се качи в автобуса, затова версията, че не е бил камикадзе, е съвсем реална. Възможно е просто погрешно да е натиснал неправилния бутон при поставянето на раницата си в багажното отделение на автобуса", коментира шефът на ГДБОП Станимир Флоров. Според него в такива случаи има напрежение сред терористите и грешките са обясними.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 




ruse.topnovini.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар