Вход | Регистрация

Бедствие в Сърбия и Босна, броят на жертвите расте

Бедствие в Сърбия и Босна, броят на жертвите расте
Getty Images/Guliver

Най-малко 20 души са загинали при рекордно тежките наводнения в Сърбия и Босна, съобщиха властите на двете страни. Най-критичната точка в Сърбия остава град Обреновац, където от придошлите води бяха извадени и първите тела, съобщава БГНЕС.

Такива поройни дъждове в двете страни не е имало от 120 години. Десетки хиляди хора бяха хванати в капан в домовете си, много селища са напълно евакуирани заради свличания на земни маси.

Положението продължава да е трудно в Биелина, Североизточна Босна, където властите започнаха евакуацията на населението от четири села, и в Обреновац, в Сърбия, чиито 20 000 жители предстои да бъдат евакуирани.

Дигата около най-застрашения град в Сърбия Обреновац по-рано днес се скъса. Нивото на водата спря да се увеличава, но опасността не е отминала. Дигата бе пробита в дължина от 100 метра.

Според Предраг Марич, който ръководи сектора за извънредни ситуации, положението в Обреновац може да се усложни допълнително и ситуацията да стане много, много по-трагична. Той подчерта, че борбата за спасяване на всеки един от хората там продължава. В спасителните операции участват над 100 лодки, уточни той. С приоритет са децата, бременните жени и възрастните. 

Цяла нощ спасителни екипи евакуираха хора от най-засегнатия от наводненията сръбски град Обреновац, евакуацията продължава и в момента. В спасителните операции участват и хеликоптери на вътрешното министерство. До тази сутрин от града бяха евакуирани над 4000 души. Според властите няколко стотин души все още чакат да бъдат спасени.

Хората в Обреновац могат да се евакуират само с лодки и хеликоптери. След това те се прехвърлят с автобуси в центровете за настаняване в Белград.

Сръбският премиер Александър Вучич предупреди, че предстои втора вълна от наводнения в страната, според него Сърбия има готовност да се справи с природното бедствие. "Направихме всичко, което можахме, сега ни остана само да се молим на Бога, че дигите няма да бъдат пробити. Никой не знае какво ще се случи", каза Вучич. Той призна, че вече е започнало изкарването на първите тела в Обреновац и изрази тревогата си за това какво хората ще видят след изтеглянето на водата.

По обяд днес в Сърбия бяха евакуирани 15 475 души, без ток са 13 общини или общо 88 615 домакинства.

България и редица други страни от Европейския съюз, Русия и САЩ вече изпратиха помощ на Белград. Сръбските власти очакват спасители и оборудване от Германия.

В посолството на Сърбия у нас може да бъде получена информация за необходимото оборудване и средства за дейността на властите за закрила на застрашеното население, преодоляване на последиците от наводненията и доставянето на средства до обикновените хора.

Сръбските власти откриха две сметки за дарения в подкрепа на пострадалите от наводненията.



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар