Вход | Регистрация

Бивш съдия на ОС-В.Търново влиза в затвора за 4 години

След близо 6 години дело за поискан и взет подкуп е приключено и съдия Славчо Петков ще лежи в затвора

Бивш съдия на ОС-В.Търново влиза в затвора за 4 години
Снимка: Булфото

4 години затвор получи бившия съдия от Окръжния съд във Велико Търново Славчо Петков на последна инстанция. Присъдата е постановена от Върховния касационен съд.

Той е осъден за поискан и получен подкуп, за да постанови по-лека присъда за кражба. Освен че ще лежи в затвора, Славчо Петков няма да може да заема магистратска длъжност и да упражнява юридическа професия за 7 години.

През 2010 г. съдия Петков е разкрит при получава подкуп. През 2012 г. Софийският градски съд го признава за виновен и го осъжда на 5 години лишаване от свобода за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия в ОС – Велико Търново, е поискал дар – парична сума в размер на 25 000 лв. Както и за това, че е получил парична сума от Емил Шопов в общ размер на 16 000 лв., за да постанови най-благоприятно в конкретния случай решение по дело на Окръжния съд.

След обжалване Софийски апелативен съд /САС/ оневинява Петков, прокуратурата протестира пред ВКС и през 2014 върховната инстанция отменя оправдателната присъда и връща делото на САС.

През 2015 г. друг състав на САС потвърждава 5-годишната присъда от СГС, следва обжалване и делото се връща във ВКС.

Вчера, 7 април, върховните съдии признават подсъдимия окончателно за виновен.

 << Sever.bg във Facebook >





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар