Вход | Регистрация

Бизнесмен и журналисти са сред информираните от Орлин Тодоров

Бизнесмен и журналисти са сред информираните от Орлин Тодоров
Снимка: sxc.hu

Класифицирана информация на известен великотърновски бизнесмен и журналисти е давал бившият началник на Териториалното звено за борба с организираната престъпност /БОП/ във Велико Търново Орлин Тодоров. Това стана ясно от обвинителния акт срещу него, който окръжният прокурор от Ловеч Валентин Вълков прочете след като Великотърновския окръжен съд даде ход на делото срещу него.

Секретната информация е получавал почти година Петър Христов. Според прокуратурата, познанството между двамата датира още от 1990 година. Той дори е знаел за случая с т. нар. "Бебе във фризера". Бизнесменът бил подробно информиран за скандалните реплики, чути при подслушването на телефона на директора на МБАЛ- Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров.

След среща с кореспондент на столична медия бизнесменът е уредил той да получи лично информация от Орлин Тодоров, който впоследствие е дал подробна информация на журналист от същата медия за чутите разговори при записите. Това действие компрометирало друго водено оперативно дело, във връзка с което били подслушвани телефоните на Кожухаров и тогавашния кмет на Горна Оряховица Йордан Михтиев.

Великотърновска журналистка пък получила данни за готвена мащабна операция с международно участие срещу братята Ивелин и Владимир Шишкови през 2010 година за трафик на хора.

Орлин Тодоров е разпространил и класифицирана информация по досъдебни производства срещу престъпни групи за трафик на жени в чужбина, за източване на ДДС чрез неосъществен износ на захар, за печатане на фалшиви винетки, за разследвания срещу определи лица и за групата за поръчкови убийства "Килърите", сочи още обвинителния акт от близо 80 страници.

По делото са призовани над 100 свидетели, сред които журналисти, бизнесмени, полицаи и следователи. Предстоят разпити и изслушване на заключенията по четири съдебни експертизи. Заседанието на съда ще продължи до 16 октомври.

 

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар