Вход | Регистрация

Бомбен атентат в Бостън отне живота на трима

Няма данни за пострадали наши сънародници

Бомбен атентат в Бостън отне живота на трима
Снимка: Thinkstock/Guliver

Няма задържани за бомбеното нападение, което отне живота на трима, сред които и дете на 8 години и рани още 144 души на финала на Бостънския маратон. Засилени са мерките за сигурност в САЩ, пред американските посолства по света, във Франция и във Великобритания. 

Няма данни за пострадали наши сънародници.

Двете експлозии, избухнали в разстояние на десетина секунди помрачиха настроението на най-големия и най-стар маратон в Америка вчера, малко преди три следобед, три часа след като най-бързите финишираха. Двадесет и шестте хиляди регистрирани участници и многото гости останаха шокирани. 

Реакциите на властите беше своевременна – увеличаване на сигурността в други големи градове и частично затваряне на въздушното пространство. Часове след експлозиите никой не пое отговорност, нямаше и заподозрян. Не е имало и информация за подготвян подобен акт. 

ФБР оглави разследването на нападението.

Американският президент Барак Обама направи изявление:

"Все още не знаем кой и защо стори това. Не бива да си вадим изводи, преди да разполагаме с всички факти. Но не ме разбирайте погрешно - ще стигнем до дъното на това, което се случи, и ще намерим извършителите. Всички отговорни лица и групи ще бъдат наказани".

Следователите, които поеха разследването на атентата в Бостън, заявиха, че издирват "тъмнокож или чернокож мъж”, вероятно с чуждестранен акцент в изговора, който може да има връзка с трагедията, предаде Фокус, цитирайки Си Ен Ен.

Мъжът е бил с черна раница и се е опитал да влезе в зона с ограничен достъп около 5 минути преди първия взрив.

Неизбухнало взривно устройство бе намерено в хотел на "Бойлстън стрийт”, близо до мястото на атентата. Още едно устройство е открито на неуточнено засега място. Според член на Комисията за вътрешната сигурност в парламента на САЩ нападението е "добре извършена, координирана и планирана атака”.



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар