Вход | Регистрация

Братя Юзеирови отново изправени пред съда

Братя Юзеирови отново изправени пред съда

Росен и Атанас Йорданови, познати като братя Юзеирови, са изправени отново пред съда. Районната прокуратура в Шумен е повдигнала обвинения срещу тях в проповядване на расова, народностна и етническа омраза и опит за учредяване на политическа организация на религиозна основа.

Делото ще се гледа в понеделник, но ще бъде задочно, понеже обвиняемите се намират в чужбина.

Повод за процеса срещу тях е опитът им да учредят партия ОТОМАН - "Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък". Събранието, с което трябваше да се постави началото на политическия проект, бе проведено на Разпети петък през 2010 година в хотел в Шумен.

Тогава имаше редица определени като скандални изказвания и действия от страна на обвиняемите, довели до широк обществен отзвук и недоволство. 

Най-голямото наказание, което се предвижда от закона, за тези деяния е от 1 до 4 години затвор, глоба от 5 до 10 хиляди лева, както и обществено порицание.

През септември 2009 г. братя Юзеирови искаха да учредят партия "Мюсюлмандемократичен съюз". Те издигнаха и паметник на незнайния турски войн в двора на родната си къща в поповското село Славяново. Скулптурата беше съборена. Повторният им опит да я издигнат беше предотвратен от кмета на Попово.
източник: dariknews.bg


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар